Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kliswortel

Foto: Kliswortel
Foto: Kliswortel
Foto: Kliswortel

2-jarige.

Kliswortel, (Arctium lappa), is de wortel van de klis of klit, een bekende plant, en dan vooral door de kleverige zaadjes welke aan de kleren blijven plakken. De bloemen zijn mooi paars en lijken op de bloemen van distels. Ze trekken veel bijen en vlinders aan.

Kliswortel is van oorsprong een oud Europees gewas, maar wordt nu voornamelijk in Japan gegeten. In veel europese landen groeit de plant nog steeds in het wild. In Duitsland maken kinderen grote bollen van de bloemhoofden, die als klittenband aan elkaar plakken. Vandaar ook de naam Grote Klit.

Teelt

Zaaien in maart tot juni. Het zaad eerst in water weken, uitzaaien en bedekken met 1 cm aarde. Maak de grond eerst goed los vanwege de diepe beworteling. Dit oogst straks ook een stuk makkelijker. De oogst geeft in juni tot september, afhankelijk van de zaaitijd, een lange bruine wortel. Ca. 6 maanden na zaaien verhouten de wortels, dus uiterlijk na 5 of 6 maanden oogsten. Het jaar na het zaaien schiet de klis in de bloei. De bloemen zijn distel-achtig, heel mooi en worden druk bezocht door hommels en vlinders.

Oogst

De wortels worden op het einde van het eerste groeijaar geoogst en worden bereid zoals pastinaak, bv. samen met gewone worteltjes. Ze zijn winterhard en kunnen in de grond gelaten worden om tot tegen het voorjaar vers te kunnen oogsten.  Ook de bloemstelen kunnen in het late voorjaar geoogst worden, net voor de bloem verschijnt.  Deze smaken naar artisjok.

Culinair

De wortel wordt op dezelfde manier gebruikt als pastinaak, wortel en schorseneer. In Azië is het een veel gegeten groente en heet daar gobo.

De penwortel van jonge planten kan gegeten worden als pastinaak. In Europa wordt de plant bijna niet meer gegeten, in het Verenigd Koninkrijk is er nog wel een populaire frisdrank te koop in de supermarkt die gemaakt wordt van paardenbloem en klit (dandelion & burdock). In Azië is het nog een populaire groente. De wortels worden in Nederland verkocht in Chinese supermarkten onder de Engelse naam "burdock". De wortels worden in het eerste groei-jaar in de herfst geoogst, dan heeft de plant nog geen bloemstengels/bloemen ontwikkeld (slechts de grote leerachtige bladen en de wortel). De wortels zijn vorstbestendig. Ze kunnen in de winter in de grond gelaten worden en vlak voor gebruik geoogst worden. Als u in het wild op zoek gaat naar deze plant kunt u het beste eerst zoeken naar de duidelijk herkenbare klittebollen, en vervolgens daar in de buurt zoeken naar planten uit het eerste jaar. De rode bladstelen zien er een beetje uit als rabarber, en de bladeren zijn leerachtig met een licht behaarde, witte onderkant.

Jonge bloemstengels kunnen in het late voorjaar voordat de bloemen verschijnen ook gegeten worden. De smaak lijkt wat op die van artisjok.


Gezondheid

Kliswortel wordt gebruikt voor heel veel kwalen. Hij is bloedzuiverend, goed voor de huid en bacterie-onderdrukkend. Werkt ook enigzins urine-afdrijvend. Echter wel voorzichtig gebruiken bij een zwakke maag en bij ernstige lever- en galklachten.

Culinaire bereiding

Het schoonmaken lijkt op dat van schorseneren: dun schillen en in plakjes snijden. Gefrituurde kliswortel is lekker, en lijkt op chips. Snij de wortel in dunne plakjes en frituur 2 minuten in olie.

Bronnen:

http://www.dewassendemaan.be/kliswortel

http://www.leylant.com/kliswortel.htm

Eigenschappen

Hoogte
120 - 150 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Neen
PH
Kalkrijk
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend