MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herfsttijloos

Colchicum autumnale  • 

Foto: Herfsttijloos

Foto: Herfsttijloos
Herfsttijloos
Foto: Herfsttijloos

Een op Crocus gelijkend gewas maar die bladloos bloeit in de herfst (autumnale). Colchicum is vooral bekend als de bol die je droog, zonder grond of water in de vensterbank kunt leggen en dan toch uitkomt en prachtig bloeit (=droogbloeier). Na de bloei kunt u de bol in de tuin planten op een niet te droge plek in de half schaduw.

In de lente zal je enkel hun brede, vlezige en geribde bladeren van een 30cm hoogte zien verschijnen. Deze bladeren sterven af in het begin van de zomer, waarna de krokusachtige bloemen verschijnen. 

De ideale planttijd voor zijn knolletjes is juli-september. Kies bij voorkeur een vochtige plaats. Even een maandje geduld en in september/oktober zullen zij jou blij verrassen. En als je er ten top van wil genieten, kan je ook gewoon de knol op een schaaltje in de huiskamer zetten. Geef hem noch aarde, noch water. Hij zou spontaan moeten beginnen bloemen ! Daarom noemen ze de naakte juffertjes ook wel eens ‘droogbloeier’. Na de bloei kan je hem vooralsnog een plaatsje geven in je tuin om jaren verder te genieten van deze herfstbloeier. 

Nog even twee belangrijke opmerkingen. Ten eerste, probeer slakken weg te houden van de bladeren indien je hiervan last hebt. Anders zal de knol niet genoeg voeding kunnen opnemen en heb je in de herfst geen bloem. Om dezelfde reden mag je – hoe erg het je ook zou storen – het gele, verwelkend blad nooit afknippen. Ten tweede, de knolletjes zijn wintervast en mogen dus perfect blijven zitten. Bij grote knollen kan je de uitlopers wel oogsten nadat de bladeren volledig afgestorven zijn in de zomer. Maar je zal wel 3 jaar geduld moeten hebben vooraleer ze hun eerste bloemen geven.

Geschikt voor verwildering. De bol zal zich uitbreiden en vermeerderen op die plek. Opgelet: alle delen van deze plant zijn giftig (colchicine).

Als je herfsttijloosbollen voor droogbloei koopt, is dat altijd de C. byzantinum, maar ook de meeste anderen in de handel behoren tot die soort. De C. byzantinum bloeit weliswaar veel rijkelijker dan de inheemse soort, heeft meer en grotere bloemen, maar die bloemen vallen over het algemeen na hoogstens een dag om…
Zorg er dus voor dat je je bolletjes voor in de tuin bij een betrouwbare kweker haalt.

Enne... nee, het is geen 'herfststijlloos', maar een herfsttijloos... een plant die geen herfsttij kent, die in de herfst bloeit. 
 

Eigenschappen

Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend