MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vuurdoorn (algemeen)

Foto: Vuurdoorn (algemeen)
Foto: Vuurdoorn (algemeen)

Vuurdoorn (Pyracantha) is een geslacht van groenblijvende struiken uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht komt van nature voor van Zuidoost-Europa tot Zuidoost-Azië. Het geslacht is nauw verwant aan Cotoneaster. Vuurdoorns onderscheiden zich door hun grote scherpe stekels, terwijl Cotoneaster geen doorns draagt.

In mei - juni bloeit vuurdoorn met een overdaad aan crèmewitte bloemen. Na de vruchtzetting veranderen de bloemen in een zee van vruchten.
Een vuurdoorn is dan ook vooral geliefd als hij vanaf de nazomer zijn prachtig rood / oranje gekleurde bessen laat zien.
Het zijn wintergroene struiken met scherpe doorns waardoor ze geschikt zijn als ondoordringbare hagen. De vogels weten de doornen ook te waarderen en nestelen graag in deze met scherpe doorns beschermende struik.

Echter worden de planten veel vaker als solitair tegen een muur aangeplant aangezien de planten met hun breed vertakt wortelgestel zeer goed tegen de droogte kunnen. Na enkele jaren zullen de planten de gevel tot verschillende meters hoog gaan inpalmen.

Een voedzame, goed waterdoorlatende bodem is voldoende voor deze mooie planten.

Variëteit
'Fiery Cascade' vuurrood
'Golden Charmer' oranjegeel
'Lalandei' oranjerood
'Mohave' oranjerood
'Orange Charmer' dieporanje
'Orange Glow' dieprood, later dieporanje
'Soleil d'Or' zuiver geel
'Teton' oranje
'Watereri' vuurrood
'Red Column' helderrood

Eigenschappen

Hoogte
100 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon