MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vuurdoorn (algemeen)

Groeit in 1527 tuinen

Latijnse naam
Pyracantha (algemeen)
Hoogte
100 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Vuurdoorn (Pyracantha) is een geslacht van groenblijvende struiken uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht komt van nature voor van Zuidoost-Europa tot Zuidoost-Azië. Het geslacht is nauw verwant aan Cotoneaster. Vuurdoorns onderscheiden zich door hun grote scherpe stekels, terwijl Cotoneaster geen doorns draagt.

In mei - juni bloeit vuurdoorn met een overdaad aan crèmewitte bloemen. Na de vruchtzetting veranderen de bloemen in een zee van vruchten.
Een vuurdoorn is dan ook vooral geliefd als hij vanaf de nazomer zijn prachtig rood / oranje gekleurde bessen laat zien.
Het zijn wintergroene struiken met scherpe doorns waardoor ze geschikt zijn als ondoordringbare hagen. De vogels weten de doornen ook te waarderen en nestelen graag in deze met scherpe doorns beschermende struik.

Echter worden de planten veel vaker als solitair tegen een muur aangeplant aangezien de planten met hun breed vertakt wortelgestel zeer goed tegen de droogte kunnen. Na enkele jaren zullen de planten de gevel tot verschillende meters hoog gaan inpalmen.

Een voedzame, goed waterdoorlatende bodem is voldoende voor deze mooie planten.

Variëteit
'Fiery Cascade' vuurrood
'Golden Charmer' oranjegeel
'Lalandei' oranjerood
'Mohave' oranjerood
'Orange Charmer' dieporanje
'Orange Glow' dieprood, later dieporanje
'Soleil d'Or' zuiver geel
'Teton' oranje
'Watereri' vuurrood
'Red Column' helderrood

Berichten over deze plant

 • Jeroen S.Jeroen S.
  Kan het dat een vuurdoorn zijn bessen doorheen de winter houdt? Wij wonen nu al een jaar op een plek waar een vuurdoorn stond, en die heeft nog niets anders dan oranje bessen gehad.
  Maandag 22 Februari 2021 om 22:14
  •  1 reactie
  • T. A. T. A. Meestal worden vuurdoornbessen gedurende de winter opgegeten door vogels zoals de merel. Woon je echter op een drukke plek , of komen er veel katten in je tuin, dan blijven de bessen hangen.
   Woensdag 24 Februari 2021 om 20:24
 • Rita W.Rita W. voegde een foto toe aan Vuurdoorn (algemeen) (Pyracantha (algemeen)).
  Foto: Vuurdoorn (algemeen)
  Woensdag 14 Augustus 2013 om 13:54
 • Gabrielle H.Gabrielle H.
  Wanneer kan ik de vuurdoorn het beste snoeien? Wellicht een leuke aanvulling op de tekst. Ik zou het leuk vinden als het dan in mijn tuinkalender terug komt. Alvast bedankt.
  Woensdag 25 Januari 2012 om 20:46
  •  2 reacties
  • Kiki B. Kiki B. Vuurdoorn kan je het beste ieder jaar snoeien en opnieuw aanbinden in april - mei. En vooral niet vergeten om de struik regelmatig te verjongen! Na de bes zou ik ik hem in de nawinter nogmaals … Lees verder »
   Vrijdag 27 Januari 2012 om 00:40
  • Gabrielle H. Gabrielle H. bedankt voor je reactie. Het is best een flinke struik die we regelmatig snoeien. Het maakt dus niet zo veel uit wanneer. We hebben het afgelopen jaar voor de bloei gedaan. Wel fijn om te weten dat … Lees verder »
   Vrijdag 27 Januari 2012 om 10:37
 • Hoow @.Hoow @. voegde foto's toe aan Vuurdoorn (algemeen) (Pyracantha (algemeen))
  Foto: Vuurdoorn (algemeen)Foto: Vuurdoorn (algemeen)
  Zondag 6 Februari 2011 om 20:10
 • Marita P.Marita P.
  Behalve 'Orange Charmer' heb ik ook een 'Red Column' maar ik weet niet hoe ik die moet toevoegen. Ik krijg altijd een extra lijn tussen de regels.
  Maandag 31 Januari 2011 om 12:11