MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Vuurdoorn (algemeen) bloeien

  • Van begin Mei tot eind Juni
 • Vuurdoorn (algemeen) snoeien

  • Van begin November tot eind December     Eenmalig

   Algemene snoei:

   Algemeen kan je nog onderscheidt maken tussen de snoei van vuurdoorns als struik (in groepen) en de vuurdoorn geleid aan muren en gevels. Dit laatste is het meest voorkomend. Vuurdoorns bloeien aan sporen die op het oude hout groeien. Zodoende verschijnen in het najaar uiteraard ook de bessen. Nieuwe gevormde twijgen beletten dikwijls de zichtbaarheid van de bessen. Snoeien is erg zinvol om meer bloemen en bessen te bekomen. De snoei dient in de eerste plaats te gebeuren na het verdwijnen van de bessen, tussen november en december. Tijdens de zomer is het belangrijk de nieuwe scheuten 2/3 in te korten.

   Vuurdoorn aan gevels: 

   Tegen een muur gekweekt, moet de plant jaarlijks worden gesnoeid. Moet de plant alleen wat netjes worden gemaakt, dan kan er worden geknipt met een heggenschaar, op het eind dus van de winter. Gaat het om dikke, lange scheuten, snoei die dan terug met de snoeischaar tot een punt binnen de plant. Na de snoei zal de vuurdoorn reageren met erg krachtige scheuten. Die nieuwe scheuten worden ons vaak té lang. Daarom snoeien we tijdens de zomer die nieuwe uitgegroeide scheuten nog wat in. Dit bevordert gevoelig het aantal bloemen en bessen voor het jaar daarop.

   Vuurdoorn als struik in groepsbeplantingen:

   Een pyracantha als vrijstaande struik hoeft maar weinig te worden gesnoeid. Verbeter de vorm en beperk de grootte door de plant einde winter sterk terug te snoeien. Probeer terug te snoeien tot punten in het centrum zodat de snoeiwonden niet erg zichtbaar zullen zijn.