Aalbes rood (algemeen)
Algemene omschrijving
De aalbes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.
Het is een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms 2 m, met een handlobbig blad met vijf lobben.
De bloemen zijn onopvallend geelgroen en de eetbare bessen zijn vaak felrood, soms wit of roze. De bessen (diameter ongeveer 8-12 mm) hangen in trossen met 3 à 10 bessen tegelijk, de lengte van zo'n tros is 4 tot 8 cm.
Een geplante struik kan 3 à 4 kilo bessen opbrengen, rond het midden of eind van de zomer.
Er zijn twee kleuren aalbessen:
- rode bes
- witte bes, waartoe ook de roze bes wordt gerekend.
Bloei: april. Vruchten kunnen slechts een 3 tal dagen bewaard worden in de koelkast. Invriezen kan ook. Rode bessen hebben een zoetzure smaak.
Plantvoorschriften :
Het meest in aanmerking komt een humusrijke, zandige en vochtige grond. Lichte zand- en kleigrond moet worden verbeterd met een grote hoeveelheid humus in het plantgat. Compost is heel geschikt, omdat aalbessen van kalk en kali houden. De grond moet luchtig en kruimelig zijn, voordat kan worden geplant. Plantafstand 30 a 60cm. Zon tot halfschaduw.
Plant de struiken enkele cm dieper dan voordien. Druk goed aan en voorzie de bodem van een laagje mulch.
Zonnige plaats, maar zeker niet van een winderige of tochtplek. Halfschaduw kan nog net, alhoewel de oogst dan wel minder wordt.. Een- of tweejarig materiaal met 4 tot 6 scheuten is een goede uitgangspositie. Planten kan tot half maart, de voorkeur heeft half november.
Na het planten worden in de winter (behalve bij matige tot strenge vorst) de scheuten ingenomen tot een lengte van 25 cm. Snoei op een buitenoog.
Verzorging :
Bijmesten met organische stalmest is aan te bevelen. Ieder najaar is wel een bemesting met organische stalmest nodig. Voor de bloei kunstmest toedienen. Let erop, dat het kaligehalte van de mengmeststof zo hoog mogelijk is. Na de vruchtzetting nogmaals een lichte kunstmestgift geven.
Aan het einde van het eerste jaar worden in de winter de scheuten gehalveerd. De volgende jaren is snoeien tot op een gewenste hoogte nodig. Aalbes bloeit op sporen of tuiltjes.
De bloemtrosjes en bessen groeien aan de zijscheutjes en gevormde tuiltjes. Aan de tuiltjes komen de meeste bessen.
Dat verkrijg je door eenjarige scheuten dicht bij het meerjarige hout af te snoeien. Dichtbij betekent hier: daar waar dicht bij het overjarige hout een concentratie van verscheidene knoppen bij elkaar staat. Knip de jonge scheut iets boven deze concentratie met knoppen af. Een stompje jong hout met knoppen aan het overjarige hout is dan het resultaat. Behalve dat uit de knoppen van het tuiltje het volgende jaar bloemen komen, groeit er ook weer een nieuwe scheut uit. Aan het einde van het seizoen wordt deze jonge scheut weer net zo behandeld.
De vruchten beschermen met een vogelnet.
Vermeerdering: winterstek in december, voorjaarsstek in maart, afleggen
Ziekten: kruisbessenmeeldauw - bladluizen - besseglasvlinder - schimmel - appelwants - bessenluis - virussen
Berichten over deze plant
Marit d.
Mijn hele bessenstruik is kaal gevreten door kleine groene rupsjes! Wat te doen? Vrijdag 27 Mei 2016 om 09:19- Bekijk alle 3 reacties »
Marit d. haha, snap ik. Ik bedoel meer om dit te voorkomen een volgende keer. Er zaten echt honderden van die rupsjes in de plant. Vrijdag 27 Mei 2016 om 10:12
Johannes B. Ik heb hetzelfde probleem gehad met een hazelaar, maar dan door kleine bradrollers. Ik heb elk overgebleven blaadje met de hand open gerold en de rupsjes verwijderd. Nu lijken de problemen voorbij te … Lees verder » Vrijdag 27 Mei 2016 om 11:18
Gunther M. voegde een video toe aan Aalbes rood (algemeen) (Ribes rubrum). Woensdag 4 November 2015 om 01:04
Johan B. voegde een foto toe aan Aalbes rood (algemeen) (Ribes rubrum) Dinsdag 5 Mei 2015 om 15:34
Agnes D.
agnes
Het is al het tweede jaar dat mijn zwarte en rode bessenstruik geen vruchten geeft, het eerst jaar kwamen er bloemetjes aan, maar de kleine bolletjes die bessen zouden moeten zijn vielen er steeds af. Dit jaar heeft de zwarte bessenstruik helemaal niets gedaan geen bloemen, geen vruchten. … Lees verder » Vrijdag 8 Augustus 2014 om 23:03- 1 reactie
Marc d. Hi Agnes, onderstaand mijn persoonlijke aantekeningen, niet echt voor 'publicatie' geschikt dus.
Ik verzorg sinds vorig jaar 12 heel oude aalbessen hier in Noorwegen en mijn vader had vroeger ook … Lees verder » Zondag 17 Juli 2016 om 17:45
Astrid
Aangeboden.
Niet de tijd van het jaar maar beter als niets. Ik heb zondag mijn 2 rode bessenstruiken gerooid. Ik heb er een aantal bruikbare loten vanaf gehaald waarvan ik er 3 zelf heb gebruikt. Er zijn nog 3 goede loten over en 3 met weinig wortel. Als iemand interesse heeft dan hoor ik het … Lees verder » Dinsdag 4 Maart 2014 om 12:30Eddy V. voegde een foto toe aan Aalbes rood (algemeen) (Ribes rubrum) Dinsdag 9 Augustus 2011 om 15:00
Lieven G.Plus
Zonet alle resterende stekelbessen en rode en witte aalbessen geplukt. Lekker !!! Zaterdag 18 Juni 2011 om 15:02 • Aalbes rood (algemeen) (Ribes rubrum), Kruisbes (Ribes uva-crispa), Aalbes wit (Ribes rubrum (algemeen))- 1 reactie
Adelheid B. Wat doe je met de aalbessen waar je geen confituur van maakt? Ik heb nog een gigantische hoeveelheid rode, zwarte en braambessen in de vriezer zitten. Dit jaar ook veel frambozen en braambessen zijn … Lees verder » Zaterdag 21 Juli 2018 om 03:05
Lieven G.Plus
We moeten de vogels weer voor zijn, of we hebben geen aalbessen meer dit seizoen. Zaterdag 4 Juni 2011 om 11:44 • Aalbes rood (algemeen) (Ribes rubrum), Aalbes wit (Ribes rubrum (algemeen))Catherine H.
Had een oude rodebessenstruik die vorige zomer aan één of andere schimmelziekte (dacht ik). ik heb dus heel die struik heel fel gesnoeid en duim dat er dit voorjaar weer nieuwe takken aan komen....hoop doet leven. Gelukkig heb ik ook, voor de ziekte, een paar scheuten ergens anders geplant. Zaterdag 18 December 2010 om 21:57- Bekijk alle 7 reacties »
De spiritus kun je wel vervangen; net iets beter voor het milieu Zaterdag 19 Maart 2011 om 18:36
Catherine H. Bedankt voor de tips allemaal. Ik vrees dat de fel ingesnoeide 'moederplant' het niet gehaald heeft, ik zie in elk geval geen enkele groene scheut. Zaterdag 19 Maart 2011 om 22:25