MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aalbes rood (algemeen) Aalbes rood (algemeen) +

Groeit in 12372 tuinen

Latijnse naam
Ribes rubrum
Andere benamingen
Rode trosbes
Hoogte
50 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De aalbes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noord-Italië en Noord-Spanje.
Het is een bladverliezende struik, normaal 1 tot 1,5 meter hoog, soms 2 m, met een handlobbig blad met vijf lobben.
De bloemen zijn onopvallend geelgroen en de eetbare bessen zijn vaak felrood, soms wit of roze. De bessen (diameter ongeveer 8-12 mm) hangen in trossen met 3 à 10 bessen tegelijk, de lengte van zo'n tros is 4 tot 8 cm.
Een geplante struik kan 3 à 4 kilo bessen opbrengen, rond het midden of eind van de zomer.
Er zijn twee kleuren aalbessen:

  • rode bes
  • witte bes, waartoe ook de roze bes wordt gerekend.

Bloei: april. Vruchten kunnen slechts een 3 tal dagen bewaard worden in de koelkast. Invriezen kan ook. Rode bessen hebben een zoetzure smaak.

Plantvoorschriften :
Het meest in aanmerking komt een humusrijke, zandige en vochtige grond. Lichte zand- en kleigrond moet worden verbeterd met een grote hoeveelheid humus in het plantgat. Compost is heel geschikt, omdat aalbessen van kalk en kali houden. De grond moet luchtig en kruimelig zijn, voordat kan worden geplant. Plantafstand 30 a 60cm. Zon tot halfschaduw.
Plant de struiken enkele cm dieper dan voordien. Druk goed aan en voorzie de bodem van een laagje mulch.
Zonnige plaats, maar zeker niet van een winderige of tochtplek. Halfschaduw kan nog net, alhoewel de oogst dan wel minder wordt.. Een- of tweejarig materiaal met 4 tot 6 scheuten is een goede uitgangspositie. Planten kan tot half maart, de voorkeur heeft half november.
Na het planten worden in de winter (behalve bij matige tot strenge vorst) de scheuten ingenomen tot een lengte van 25 cm. Snoei op een buitenoog.

Verzorging :
Bijmesten met organische stalmest is aan te bevelen. Ieder najaar is wel een bemesting met organische stalmest nodig. Voor de bloei kunstmest toedienen. Let erop, dat het kaligehalte van de mengmeststof zo hoog mogelijk is. Na de vruchtzetting nogmaals een lichte kunstmestgift geven.
Aan het einde van het eerste jaar worden in de winter de scheuten gehalveerd. De volgende jaren is snoeien tot op een gewenste hoogte nodig. Aalbes bloeit op sporen of tuiltjes.
 De bloemtrosjes en bessen groeien aan de zijscheutjes en gevormde tuiltjes. Aan de tuiltjes komen de meeste bessen.
Dat verkrijg je door eenjarige scheuten dicht bij het meerjarige hout af te snoeien. Dichtbij betekent hier: daar waar dicht bij het overjarige hout een concentratie van verscheidene knoppen bij elkaar staat. Knip de jonge scheut iets boven deze concentratie met knoppen af. Een stompje jong hout met knoppen aan het overjarige hout is dan het resultaat. Behalve dat uit de knoppen van het tuiltje het volgende jaar bloemen komen, groeit er ook weer een nieuwe scheut uit. Aan het einde van het seizoen wordt deze jonge scheut weer net zo behandeld.
De vruchten beschermen met een vogelnet.

Vermeerdering: ​winterstek in december, voorjaarsstek in maart, afleggen

Ziekten: kruisbessenmeeldauw - bladluizen - besseglasvlinder - schimmel - appelwants - bessenluis - virussen

Berichten over deze plant