MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zevenzonenboom +

Groeit in 136 tuinen

Latijnse naam
Heptacodium miconioides
Andere benamingen
Bloem der zeven zonen
Hoogte
200 - 350 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Forse bladverliezende struik die een uiteindelijke hoogte van ± 3m bereikt. Het groene blad heeft drie opvallende hoofdnerven. In de tweede helft van de zomer verschijnen de witte bloemen in dichte pluimen. Als de bloemen uitgebloeid zijn, blijven de kelkjes aan de struik. Deze kleuren zeer opvallend steenrood. De bast is zeer lichtbruin en schilfert bij oudere struiken af. 

Heptacodium miconioides is een prachtige, nog vrij onbekende bladverliezende sierheester, alhoewel die eigenlijk reeds een eeuw geleden ontdekt werd. Hij munt uit door zijn schitterende zoet geurende witte bloemhoofden die in kransen van 7 bloemen gerangschikt staan (hepta=7) en in de nazomer vlezig worden en kerserood verkleuren. Zeer decoratieve plant met donkergroene elliptische bladeren, houdt van een zonnige standplaats, maar doet het ook behoorlijk in halfschaduw, al is de bloei dan iets minder rijk en de roodverkleuring ook. Deze plant is zeer goed winterhard. Let op: wortelgestel loopt horizontaal vlak aan de oppervlakte breed uit met dikke wortels. Dus niet planten in een kleine tuin en bij een terras (of vlak naast de buren).

Waarom is deze plant dan niet massaal aangeplant en kom je hem alleen maar in enkele parken en botanische tuinen tegen? Nou, dat is niet zo vreemd, want nadat de plantenjager Wilson hem in 1907 in China had gevonden, verdween hij weer in de vergetelheid. Pas in 1980 werd er tijdens een expeditie zaad van verzameld en werden daaruit in de VS planten opgekweekt. In de natuur is deze soort zeer zeldzaam omdat de natuurlijke groeiplaatsen in sterk gecultiveerde gebieden liggen, waardoor deze soort geen plek om te groeien meer heeft. 

In Nederland is de plant omstreeks 1987 - dus pas 30 jaar geleden - in cultuur gekomen en één van de eerste plekken waar hij te bewonderen was is het Von Gimborn Arboretum in Doorn (aangeplant in 1985). Ook in de Botanische Tuinen in de Uithof in Utrecht, maar die in bv Twente en Assen, staan inmiddels verschillende grote exemplaren die in de nazomer schitterend bloeien.

Voor een tuin op postzegelformaat is Heptacodium, met een uiteindelijke hoogte van 5 meter te groot, maar voor een iets grotere tuin is het zeker een aanrader. Hij is goed te snoeien en kan prima als solitaire boom worden opgekweekt. Het een heel gemakkelijke plant die haast overal wil groeien. Je kunt de zaden aan het eind van de herfst oogsten en vervolgens weer zaaien. Laat het potje op een beschutte en muisvrije plek buiten staan en volgend voorjaar verschijnen dan misschien jonge plantjes. Wat is er mooier dan dergelijke zelfgekweekte planten uit te delen? Wat je ook kunt doen is wat vingerdikke takken van 30 cm lengte in de grond steken en wachten tot ze gaan wortelen: je eigen zelfgekweekte Bloem der zeven zonen. Wat kan het leven van een plantenliefhebber toch mooi zijn!

Vereisten

Het is een warmteminnende plant die graag een plaats in de volle zon heeft.

Onderhoud

Snoeien is niet nodig.

Berichten over deze plant