MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Appel 'Idared'

Groeit in 37 tuinen

Latijnse naam
Malus domestica 'Idared'
Variëteit van
Appel (algemeen) (Malus domestica)
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Malus domestica 'Idared' is appelboom met een grootvruchtige, geelgroene appel met een rode blos. De appel van deze appelboom is tamelijk zuur en heeft weinig aroma. Het suikergehalte is laag. De appel van de Malus domestica 'Idared' is vooral geschikt voor appeltaart en appelmoes.

Malus domestica 'Idared' is zelfbestuivend maar door het plaatsen bij een Elstar, James Grieve en Golden Delicious krijgt hij meer vruchten.
Het is een zure appel die goed bewaard kan worden en vooral geschikt is om appeltaart of appelmoes van te maken.
Malus domestica 'Idared' is wel vrij vatbaar voor de klassieke appelziektes als meeldauw en schurft.

Voor vrijwel alle appelbomen geldt een aantal algemene verzorgingsaanwijzingen. Allereerst moet de grond geschikt zijn. Op schrale zandgronden of zware klei is het belangrijk de grond te verbeteren met bijvoorbeeld bodemverbeteraar, of anders potgrond, goede compost en evt. wat oude mest.

Alle soorten fruitbomen (M.u.v. de struikvorm in pot) moeten de eerste 2 tot 3 jaar ondersteund worden met korte of lange boompalen. Dit om te voorkomen dat de boom scheef waait en de nieuw gevormde wortels afbreken als de kluit beweegt.
Zorg ook voor voldoende water, zeker in het eerste jaar.

Fruitbomen goed snoeien is een vak apart, maar in zijn algemeenheid geldt dat er 3 of 5 hoofdtakken moeten blijven staan waaraan zijtakken met bloemen en vruchten kunnen groeien. Snoei in de winter overbodige 'waterloten' (lange dunne takjes boven in de boom) weg. Takken moeten elkaar bij voorkeur niet kruisen en de boom moet enigszins open blijven. En uiteraard zal een boom in iedere tuin een andere gewenste grootte hebben.

Voor kleinere tuinen (<200 m2) zal een struikvorm het meest geschikt zijn (2 - 3,5m) In een wat ruimere tuin (200 - 500 m2) kan een halfstam uitgroeien tot een kleine boom (2,5 - 4 m) en in een grote tuin of weide in het buitengebied kan een hoogstamboom goed tot zijn recht komen (hoogte 3 - 6 m).

Berichten over deze plant