Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Witte dotterbloem

Caltha palustris var. alba  • 

Foto: Witte dotterbloem

Foto: Witte dotterbloem

Algemene omschrijving

Caltha palustris var. alba is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae), witbloeiend en één van de vroegstbloeiende vijverplanten (maart-april). Kan een tweede keer in de herfst gaan bloeien (augustus-september), maar bloeit dan minder weelderig. Vóór het geheel ontvouwen van het blad bloeit de plant al. Witte bloembladen, goudgeel hart met vrij korte meeldraden. Bloem staat vrij hoog op een onbehaarde groen-bruine stengel. Blad is onbehaard, glanzend donkergroen, rond- tot niervormig met gekartelde bladrand. Vaste plant, maar minder winterhard dan de 'gewone' dotterbloem en niet wintergroen, het blad sterft in het najaar dus af. Wordt ca. 20-40 cm. hoog, ca. 30 cm. breed. Groeit in pollen.

Vereisten

Vochtige, natte, zompige of zeer natte standplaats (kan bijvoorbeeld ook in de vijver geplaatst worden). Doet het niet goed op zilte bodem. Houdt van een beschutte plaats in de zon of halfschaduw.

Onderhoud

De plant moet altijd in vochtige grond staan, anders blijft hij klein of krijgt geen mooi blad. Vermeerderen d.m.v. scheuren voordat de groei op gang komt (januari-februari). Kan ook vermeerderd worden met zaad. Snoeien hoeft niet echt, alleen bij voorkeur in het vroege voorjaar bruin blad en dode stengels verwijderen. Plant elke 2 à 3 jaar verjongen d.m.v. scheuren of grote pollen in een grotere vijvermand zetten; dan ook de vijveraarde verversen. In oeverbodem of vijvermand planten. Voor vijvermand vijveraarde en als afdeklaag grind gebruiken. Bemesten is o.h.a. niet nodig/niet gewenst.

Gebruik

Kan als snijbloem gebruikt worden. Is giftig, dus met het vaaswater oppassen met kinderen en huisdieren. Trekt bijen en kevers aan. Goede plant om in groepjes te planten, ca. 3-5 planten per vierkante meter.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend