MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hortensia 'Hanabi'

Groeit in 13 tuinen

Latijnse naam
Hydrangea Macrophylla 'Hanabi'
Andere benamingen
vuurwerk hortensia

Algemene omschrijving

Ze dankt haar naam ’Vuurwerk’ aan het uiterlijk van de bloemschermen: als een uiteenspattende vuurpijl, hangen aan de rand van ieder bloemscherm witte, dubbele, stervormige bloempjes aan dunne gebogen steeltjes. Het hart van ieder bloemscherm kan roze of blauw kleuren, afhankelijk van de zuurgraad van de grond, waardoor deze beide verschijningsvormen qua kleur uitstekend zijn te combineren met respectievelijk de Hovaria® ’Hobella’ en de Hovaria® ’Homigo’.

De ’Vuurwerk’ hortensia werd door een internationale jury, samengesteld uit vakpers-vertegenwoordigers uit 7 landen, in augustus 1998 bekroond met de Persprijs op "Plantarium ’98": de Vakbeurs voor de Boomkwekerij in Boskoop.

De verzorging voor deze aparte hortensia is vergelijkbaar met die van de andere variëteiten. Ze verdraagt iets meer zon, maar tijdens de bloei heeft ze tijdens de heetste uren van de dag toch graag enige schaduw.
Vereisten

blauwe hortensia's

Zure grond (is grond met weinig kalk), die tevens wat ijzer maar vooral aluminium bevat;

Soort water. Niet gieten met kalkhoudend water, doch met regenwater;

Bemesting. Geen meststoffen geven gedurende de periode juli - maart en in de resterende periode zeer spaarzaam bemesten, des te blauwer zal de kleur zijn. Het blad en de bloemen zullen bij weinig mest wel wat kleiner blijven, doch ook steviger zijn. Kort na de winterperiode kan als bemesting wat turf met een weinig gedroogde koemest door de bovenlaag van de grond gewerkt wordenDeze plant heeft nog geen omschrijving.
Onderhoud

Attentie: Snoei geeft vooral groei en geen bloei!

Bij het snoeien van hortensia's dient u steeds te bedenken dat de knoppen voor de bloemen van het volgende jaar vlak onder de bloemschermen van dit jaar zitten. Dit betekent dat u door takken in te korten of geheel weg te snoeien, een aantal bloemen voor het volgende seizoen wegknipt.

Wanneer de hortensia in de tuin goed wordt verzorgd, zal de plant steeds omvangrijker worden, omdat het aantal takken waarop zich bloemen kunnen vormen toeneemt. U dient bij de plaatskeuze er rekening mee te houden dat een hoogte en breedte van ongeveer een meter of meer bereikt kan worden. Wordt de hortensia te groot van omvang of vindt u dat de takken te dicht opeen staan, dan kunt u altijd enige takken tot de grond afknippen (uitdunnen). Zogenaamde ’wortelsnoei’ verdient hierbij tevens aanbeveling, dit wil zeggen dat de totale plant met de kluit uitgestoken wordt, waardoor de wortels ingekort worden.

Wanneer alleen de groei geremd dient te worden, dan kan worden volstaan met het rondom de plant afsteken van de wortels. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer geremd worden. Wanneer de omvang verminderd dient te worden, zonder dat u één of meerdere jaren alle bloemen mist, knip dan een deel van de takken terug en een ander deel bijvoorbeeld het daarop volgende jaar. Wegsnoeien van takken zonder wortelsnoei toe te passen kan er toe leiden dat (te) snel groeiende (te) lange takken ontstaan, waardoor de plant niet meer ’in toom’ te houden is, een ongewenste vorm gaat krijgen en, in tegenstelling tot wat de bedoeling is, ze juist groter wordt en minder of geen bloemen geeft.
Het is niet zinvol de hele plant tot aan de grond af te snoeien: de meeste rassen zullen dan een jaar helemaal niet bloeien en aan het einde van de zomer is de struik weer net zo groot als voorheen, soms zelfs nog langer. Snoeien doet groeien...

Het 'bovengrondse' snoeien kan bij een hortensia van september tot en met april gedaan worden. Voor wortelsnoei zijn de maanden maart en april de beste periode, over het 'waarom' leest u onderaan in het hoofdstuk "Uitplanten" het stukje over "Verplanten

Berichten over deze plant