MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Maarts viooltje

Viola odorata  • 

Foto: Maarts viooltje

Foto: Maarts viooltje
Foto: Maarts viooltje
Foto: Maarts viooltje

Algemene omschrijving:
Het maarts viooltje is het viooltje uit het violengeslacht Violaceae. Het is de eerste bloeier van alle soorten violen. Aan het eind van de winter zijn gemiddeld in maart, de prachtig paarse bloemen al te zien in de bossen, aan beschaduwde slootkanten en onder heggen op matig voedselrijke en vochtige grond. Het maarts viooltje is de enige van alle violensoorten met een geur. Een aangenaam zoete geur. Het is beslist de moeite waard om even door de knieën te gaan bij een plek in het bos met allemaal maartse violen. De geur is gewoon een verrassing. De Latijnse naam Viola odorata heeft het maarts viooltje dan ook aan de geur te danken.
Het maarts viooltje (Viola odorata) wordt ook wel welriekend viooltje genoemd en is een vaste plant uit de viooltjesfamilie (Violaceae). Het Maarts viooltje is een inheemse plant in Europa en Azië. De plant komt in Nederland en België vrij algemeen voor. Het maarts viooltje valt onder stinsenplanten als bijgoed.

Geschiedenis:
Dat het Maarts viooltje de favoriete bloem van Napoleon was, kreeg rond 1814 extra aandacht. Napoleon werd in dat jaar namelijk verbannen naar het eiland Elba. Hij beloofde zijn aanhangers echter naar Frankrijk terug te zullen keren voordat de Maartse viooltjes weer zouden gaan bloeien. Hij hield zich aan zijn woord. In de lente van 1815 zette hij bij Cannes weer voet op het Franse vasteland. Tijdens zijn opmars naar Parijs passeerde hij met opzet het gebied rondom Grasse. Deze stad was ook in die tijd al het centrum van de parfumbereiding. Daarbij maakte men veel gebruik van de bloemetjes van Maarts viooltje. De wetenschappelijke naam is niet voor niets Viola odorata of te wel welriekend viooltje. Nog steeds heeft men in de omgeving van Grasse de gewoonte om kleine boeketjes met Maarts viooltje te plukken. Frankrijk het Maarts viooltje nog steeds als hét symbool voor een onzekere toekomst.

Vereisten:
Plant op licht beschaduwde plaats op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, losse, min of meer humeuze, neutrale tot kalkrijke grond (zand, leem, zavel, klei en löss).
Groeiplaatsen: Heggen, hakhout, holle wegen, bermen, kerkhoven, parkbossen, stadswallen, bosranden, bossen, struikgewas, landgoederen, aan de voet van hellingen en rivierduinbosjes.

Gebruik:
De bloemblaadjes kun je ook rauw door een salade heen doen of als garnering op desserts. Ziet er leuk uit en smaakt zoet.

Eigenschappen

Variëteit van
Labradorviooltje (Viola labradorica)
Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend