MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hortensia 'Magical Amethyst'

Hydrangea macrophylla 'Magical Amethyst'

Foto: Hortensia 'Magical Amethyst'

Foto: Hortensia 'Magical Amethyst'

De Hydrangea macr. Magical® Amethyst® is onderdeel van de Magical Four Seasons® serie. Deze speciale tuinplanten zorgen voor een hele zomer vol met kleur in de tuin, op het terras of balkon. De Hydrangea macr. Magical® Four Seasons bloeit tot wel 6 maanden. In deze bloeiperiode veranderd de bloemkleur van de Hydrangea macr. Magical® Four Seasons (4 bloeistadia).

De Hydrangea macr. Magical® Amethyst® is verkrijgbaar in blauw en roze. De blauwe variant kleurt van blauw/groen door naar een blauw/paarse bloem en eindigt als een prachtige donkergroene bloem. De roze variant kleurt van roze/groen naar bijna helemaal roze om uiteindelijk te eindigen als een diep donker groene bol.

De Hydrangea macr. Magical® Four Seasons soorten zijn zeer sterke hortensia soorten.

Winterharde, bladverliezende heester, behorend tot de Hydrangeaceae. Wordt ca. 1 m. hoog. Donkergroen, stevig blad met satijnglans. Bloeit van mei-november. Bloemen hebben in 1 bloemscherm verschillende kleuren, n.l. paarsblauw, paars, lila, paarsroze en groen. De blauw/paarskleur is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Op den duur verkleuren de oudere bloemen naar lindegroen. Compacte, stevige bloemvorm en redelijk bol bloemscherm, vrijwel alleen grote steriele bloemen, en weinig kleine fertiele bloempjes.

Lichte tot halfbeschaduwde standplaats op een goed doorlaatbare bodem. Bodem moet vochtig zijn en niet te lang uitdrogen. Heester heeft veel water nodig. Hoewel normale tuingrond voldoet, liever op humusrijkere grond. Houdt van veengrond, of tuingrond met turf. Kan zon hebben, maar heeft dan veel water nodig. Houdt niet van standplaats continue in de volle, hete zon. Heeft veel mest nodig, maar niet te veel om te grote bladproduktie te vorkomen. 's Winters eventueel tegen de vorst beschermen. Zorg dat de wortels niet te nat staan om wortelrot te voorkomen.

In de winter bij strenge vorst beschermen, dit geldt vooral voor pot- en kuipplanten. Uitgebloeide bloemen het liefst in de winter laten zitten, geven n.l. plant extra bescherming en te vroeg snoeien voorkomt per abuis wegknippen belangrijke knoppen. Snoeien op meerjarig hout. Te iele, of te hoge oude takken flink inkorten, niet allemaal in 1x, zodat je elk jaar toch bloemen hebt.

Van ca. maart-oktober bemesten, niet te veel bemesten, anders ontstaat er te veel bladgroei. Beter de plant iets te schraal houden dan te overvoeren. Vooral in voorjaar en vroege zomer bemesten (verhouding NPK: 10-40-10). Ruim water geven is belangrijk, maar beter is om dit i.h.a. niet elke dag, maar om de paar dagen te doen (tenzij het erg warm is en de plant veel vocht verliest), te vaak water geven bevordert n.l. de blad- i.p.v. de bloemproduktie.

Hydrangea houdt van compost, restjes maaigras, snippertjes schors en ander tuinmateriaal, wat bladafval. Dit is voedzaam en houdt vocht langer vast. Een mulchlaagje houdt het vocht beter vast en voorkomt onkruidgroei. Let er wel op dat de mulchlaag niet te nat is en blijft om schimmel en wortelproblemen te voorkomen.

Algemeen bij daarvoor gevoelige Hydrangea's: wanneer een blauwere bloemkleur gewenst, dan 1x per jaar tussen begin en medio september kali-aluin of aluminium sulfaat aan de grond toevoegen door het rondom de plant te strooien en licht in te harken, of opgelost in water rondom de plant te gieten. Begieten met regenwater, dat is o.a. minder kalkrijk dan leidingwater en pH-waarde boven de 6.5 houden. Wanneer je juist roze (daarvoor geschikte) Hydrangea's wil hebben, zorgen voor kalkrijkere bodem door b.v. zelf kalk toe te voegen, de pH-waarde niet boven de 6-6.5 uit laten komen, niet in veengrond of tuingrond met turf plaatsen en niet begieten met regenwater, maar met leidingwater.

Prima geschikt als snijbloem in een vaas, al dan niet gecombineerd met andere bloemen. Kunnen zeer lang staan, alleen af en toe water verschonen indien nodig. Ook goed te gebruiken als droogbloem, apart of in gemengde boeketten. Op den duur verandert de kleur, afhankelijk van de originele bloemkleur wordt deze bruiner, dieproder, meer verschoten. Beter geen blad meedrogen, dit verschrompeld lelijk en verkruimd op den duur.

Hydrangea is ook goed te stekken, of te scheuren, zodat je je favorieten zelf kunt vermeerderen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend