MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Californische cipres

Foto: Californische cipres
Foto: Californische cipres

De Californische cipres is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De plant wordt ook wel lawsoncipres genoemd. De soort komt oorspronkelijk uit westelijk Noord-Amerika (Californië, Oregon). In Noord- en Midden-Europa wordt de boom veel aangeplant als beschutting en als sierboom. Gekweekte varianten zijn veel in parken, tuinen en op kerkhoven te zien. In Amerika kan de boom wel 60 m hoog worden, in Europa is 40 m het maximum.

De kroon is smal en kegelvormig. De uiteinden van de takken hangen iets naar beneden. De schors is glad, grijsbruin en glimmend. Later wordt deze purperkleurig bruin en gegroefd. Bij oude bomen gaat de schors afschilferen.
De Lawsoncipres heeft heldergroene, driehoekige en schubbige bladeren die zijn bevestigd aan afgeplatte, horizontale twijgen. Ze doen denken aan varenbladeren. Er zijn ook variëteiten met goudkleurige en met blauwgroene bladeren.
De mannelijke kegels zijn karmijnrood en knotsvormig. Ze worden 5 mm lang en zitten aan de toppen van de twijgen.
Vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze zitten aan de toppen van kortere twijgen. Rijpend ontwikkelen ze zich tot houtige, purperbruine kegels van 7-8 mm in doorsnede met gevleugelde zaden.

Kan zowel gebruikt worden in volle zon als op schaduwrijke standplaatsen.

Verdraagt zeer goed snoei en wordt vaak gebruikt voor hagen; er mag niet tot op het hout gesnoeid worden, want dan loopt de boom niet opnieuw uit.

Van deze boom zijn ontelbare cultivars beschikbaar, van dwergvormen tot statige solitairen en van grijsgroen over blauwgroen tot geel.

Uit Noord-Amerika, waar het een  belangrijke houtleverancier is. In de Verenigde Staten levert de Lawsoncipres sterk, licht en duurzaam hout met geelwit spinthout en donkerbruin kernhout. Het wordt gebruikt voor meubels, schuttingen en waterwerken.

In Europa dient de boom alleen als sierboom. Veel aangeplant als tuinboom, soms in bossen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend