MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Heide

Groeit in 340 tuinen

Latijnse naam
Erica gracilis
Andere benamingen
Kamerplant heide, dopheide
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Voor de kamercultuur komen enkele Erica soorten voor. Erica gracilis is een van de mooiste, ze doet ook het meest denken aan de gewone in het wild voorkomende heidesoorten. Deze plant bloeit in november-december. U kunt er lange tijd plezier van hebben. Zet haar echter niet in de woonkamer, daar is niet alleen de temperatuur te hoog, maar ook de atmosfeer veel te droog. Ze moet echt in een onverwarmde, maar vorstvrije kamer staan en 's winters op een zonnig plekje in dat vertrek. In die koele omgeving mag u niet met koud leidingwater gieten. Trouwens, regenwater is veel beter voor haar, het kalkgehalte daarvan is veel minder en heide heeft nu eenmaal een hekel aan kalk. Bemesten mag wel, maar het is voldoende indien u om de twee weken wat kamerplantenmest geeft.
Na de bloei komt het er op aan de plant over te houden, wat minder gemakkelijk is. Terugsnoeien na de bloei kan, eventueel dient u ook te verpotten. Gebruik er zeer humusrijke tuingrond voor.
In de zomermaanden kunt u de Erica met pot en al in de tuin ingraven, maar zet de planten dan zo dat ze niet in de felle zon komen. Ook mogen ze niet onder de drup van de bomen raken.