MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dwergmispel 'Queen of Carpets'

Foto: Dwergmispel 'Queen of Carpets' +

Groeit in 92 tuinen

Latijnse naam
Cotoneaster procumbens ‘Queen of Carpets’
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Dwergmispels zijn er in veel soorten en vooral maten. Grofweg zijn er zo'n vijfenveertig soorten die elk weer veel variëteiten en cultuurvariëteiten hebben. Er zijn groen blijvende en bladverliezende struiken. Sommige hebben een kruipende groeiwijze, andere worden heel hoog.
Deze kruipende dwergmispel ‘Queen of Carpets’ is een groenblijvende heester. Deze soort is met recht de koningin onder de bodembedekkers. Ze heeft een dicht, matvormende groeiwijze, en is zeer plat. De kleine ronde bladeren zijn blauwachtig groen.
Zij is bijzonder geschikt als laagblijvende bodembedekker en laat zich gemakkelijk bijscheren. Ze bloeit overvloedig van mei tot juni, gevolgd door rode bessen in de herfst. Het is een sterke laagblijvende heester met houtachtige takken. Ze blijft extra laag tegen de grond tegenover andere soorten Cotoneaster.

Vereisten

Dwergmispel (en alle andere soorten ervan) groeien op voedzame, humusrijke grond op een plaats in de volle zon of halfschaduw.
De struik zou vatbaar zijn voor bacterievuur. Aan deze aantasting bezwijkt de struik uiteindelijk. Bij de juiste standplaats en grondsoort is dit risico tot een minimum te beperken.

Onderhoud

Snoeien is niet noodzakelijk. Verjonging - door enkele takken eruit te snoeien -  kan om de (circa) vier jaar geen kwaad. Snoeien in de zomermaanden.

Gebruik

De plant vindt z’n oorsprong in Engeland. Deze koningin onder de bodembedekkers is door haar lage groeiwijze bij uitstek geschikt voor kleinere particuliere tuinen, kleinere plantenvakken en taluds.
 

Berichten over deze plant