MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Astilbe 'Rheinland'

Groeit in 751 tuinen

Latijnse naam
Astilbe japonica 'Rheinland'
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Astilbe is een gemakkelijke plant. Je ziet deze vaste plant dan ook veel in tuinen. Een vochthoudende, humusrijke grond is een belangrijke voorwaarde om langdurig te kunnen pronken met prachtspiraea.

Er zijn zoveel hybriden van dit geslacht, dat het ondoenlijk is ze allemaal te beschrijven. Zoveel hybriden, zoveel kleurnuances er zijn. Er zijn er met uitgespoken kleuren en mengkleuren. Astilbe is een dankbare snijbloem, die in een kas in bloei wordt getrokken.

De meeste Astilbe-soorten komen uit het oosten van Azië. De meeste hiervan zijn niet in cultuur gebracht en worden niet in de tuin gebruikt. Wat er zoal in tuinen is aan te treffen, zijn vrijwel altijd hybriden. De Duitser Georg Arends (1863 - 1952) kweekte talloze Arendsii-hybriden (Astilbe x arendsii). Andere kruisingsouders, die hybriden hebben voortgebracht, zijn onder meer: Astilbe thunbergii-hybriden, Astilbe japonica-hybriden, Astilbe simplicifolia-hybriden, Astilbe hybrida crispa en oorspronkelijke soorten van Astilbe. Het geslacht behoort tot de steenbreekachtigen (Saxifragaceae).

Verzorging
Alle Astilbes verlangen een plaats in de halfschaduw, een vochthoudende en humusrijke grond, die nooit mag uitdrogen. In de winter mag er geen water rondom de plant(en) blijven staan. Astilbe is een vaste plant voor met name een koel klimaat. De herkomst van de plant is belangrijk. Planten die gekweekt zijn in een gebied met een continentaal klimaat, groeien bij ons veel minder goed. Het omgekeerde is eveneens het geval. Als Astilbe relatief veel zon krijgt, duurt de bloei korter dan op een plaats in de halfschaduw.
 

Familie: Saxifragaceae
Bladkleur: Groen
Wintergroen: Bladverliezend
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: Halfschaduw
Soort gewas: Vaste plant
PH bodem: Zuurminnend
Speciale kenmerken: Snijbloem
Habitat: Vochtige bodem

Berichten over deze plant