MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hertshooi

Hypericum inodorum  • 

Foto: Hertshooi

Foto: Hertshooi
Foto: Hertshooi
Foto: Hertshooi

Hertshooi zijn overwegend kleine struikjes, kruidachtige tot vaste planten. Dit geslacht telt een 400-tal soorten die voorkomen in de gematigde en subtropische delen van het noordelijk halfrond. In België en Nederland komt het Sint-Janskruid algemeen voor.

De halfstruiken of vaste planten kunnen bladhoudend of bladverliezend zijn. De tegenoverstaande, soms kransachtige bladeren zijn gesteeld of zittend en zijn voorzien van olieklieren. De gele, 5-tallige bloemen groeien aan eindstandige bijschermen of pluimen.

De talrijke meeldraden staan afzonderlijk of in 3 of 5 bundels. De vruchten zijn doosvruchten, steenvruchten of besvruchten. Alle gecultiveerde rassen van dit geslacht onderscheiden zich door een gemakkelijke bloei. De grote, vaak schotelvormige bloemen zijn extra aantrekkelijk vanwege de vele, ver naar buiten stekende meeldraden. 

Hypericum inodorum is een groenblijvende, tot 1 m hoge struik met tweekantige takken. De breed elliptische bladeren verspreiden als men ze fijnwrijft een aromatische geur. De goudgele, 2,5 - 3 cm brede bloemen verschijnen van juli tot september in eind- of okselstandige schermen met veel bloemen. De vruchten zijn donkerbruin tot roodachtig. Het is in Nederland en België een geliefde plant voor de tuin.

Standplaats: Prefereren volle zon, maar verdragen ook wat schaduw. Ze gedijen het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft in het voorjaar en de zomer.

Cultivars: Deze Hypericum inodorum soort is het meest populair binnen dit geslacht en kwekers hebben dan ook tal van verbeterde hybriden gekruist.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend