MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vogelmelk

Ornithogalum dubium  • 

Foto: Vogelmelk

Foto: Vogelmelk

Algemene omschrijving

Vaste plant (bolgewas) verwant aan de hyacintfamillie. Ornithogalum dubium groeit in de natuur enkel in de Kaapprovincie (Z-Afrika) en bloeit er met trossen van oranjegele grote bloemen met een bruin/groen centrum. De geelgroene bladeren zijn zacht behaard aan de randen. De plant staat in Afrika op de Rode Lijst van bedreigde planten. O. dubium wordt in ons klimaat vnl. als kamerplant gehouden.

De plant heeft bladeren van 3 tot 8,die geelgroen zijn. De bijna cilindrische tros met 5 tot 25 bloemen. De kleur variërend van oranje tot rood, geel, vaak met een groen tot goudbruine hartje. Bloemen bloeien in de winter of voorjaar. Vogelmelk bestaat er in vele variëteiten; maar de oranje vogelmelk is de enige met oranjekleurige bloemen. Ornithogalum dubium is geschikt voor potten en in de volle grond. Bescherm de oranje vogelmelk tegen vorst. Zo geniet u volgend jaar wederom.

Onderhoud

In de volle zon te plaatsen in normale goeddoorlatende grond. De plant wenst matig bewaterd te worden, laat de potgrond licht drogen tussen de gietbeurten. Verminder de bewatering in de wintermaanden. Voor de optimale verzorging is extra voeding voor vetplanten in de lente- en zomermaanden. De plant heeft een koele winterrust van ca.10 °C nodig.

Eigenschappen

Soort gewas:    Bolgewas met 3-8 geelgroene bladeren
Bladkleur:    Groen
Bloeikleur:    Oranje met bruin tot groen hart
Bloeimaand:    Maart-April
Groeihoogte max.:    30 - 40 cm
Standplaats:    Zon, Halfschaduw
Habitat:    Normale goeddoorlatende bodem, Stenige bodem
Winterhardheid:    Niet winterhard; best droog overwinteren in een vorstvrije plaats en verpotten in de lente.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend