MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Prachtgras 'Strictus'

Foto: Prachtgras 'Strictus'
Foto: Prachtgras 'Strictus'

Algemene omschrijving

Miscanthus sinensis 'Strictus' heeft onregelmatig, dwars geplaatste, geelwitte strepen op de bladen. Dit siergras wordt tot één meter tachtig hoog en groeit stijf rechtop. De bloeiperiode is in augustus - september. De bloempluimen zijn wit tot lichtroze. Het is een opvallend en aandachttrekkend siergras. In het najaar worden de bladen zilverkleurig wit. Aan het begin van het voorjaar worden de oude stengels bij de basis af weggeknipt. Deze variëteit kan jarenlang op dezelfde plaats blijven staan. De pol wordt dan groter en groter en des te indrukwekkender.

Vereisten

Prachtriet groeit op vrijwel iedere grondsoort in de zon. Je hoeft niet benauwd te zijn, dat binnen de kortste keren de tuin door prachtriet overwoekerd is. Prachtriet heeft een imposant voorkomen en vooral mooie bloeipluimen.

Onderhoud

Miscanthus groeit van nature in grote delen van Oost-Azië en Afrika. Het zijn gewilde, kruidachtige, overblijvende planten. Door hun polvormige groeiwijze zijn het 'nette' grassen, die niet door middel van een afbakening in de grond binnen de perken hoeven te worden gehouden. Aan het begin van het voorjaar worden de halmen van het voorgaande jaar bij de grond af afgeknipt. Miscanthus groeit het beste op een humushoudende grond, die permanent vocht kan vasthouden. Pollen kunnen aan het begin van het voorjaar, vlak voor het uitlopen van de nieuwe halmen, worden gedeeld. Deel door middel van het afsteken van de kleine pollen aan de buitenkant van de plant of door de pol door midden te delen.

Gebruik

Op plaatsen in de halfschaduw is dit gras een vrolijke noot, die de somberheid weet om te toveren in een aantrekkelijk stukje border.  In het najaar zijn de halmen crèmewit.

Eigenschappen

Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend