Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tongvaren

Asplenium scolopendrium  • 

Foto: Tongvaren

Foto: Tongvaren
Foto: Tongvaren

Algemene omschrijving

De tongvaren is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae).
Een zeldzame varensoort die op muren en in de duinen groeit en ook in de tuin gehouden kan worden.
Er is ook een gekweekte gekrulde variant. Bij beide varianten is het enkelvoudige, leerachtige, lancetvormige blad glad en is de bladrand gaaf. In het begin is de bladkleur lichtgroen en wordt op den duur donkergroen glanzend. De bladstelen zijn donkergekleurd, hebben schubben en zijn meer behaard dichter bij de voet van de plant. De lange bladeren vormen groepjes en groeien uit een verhoginkje. De sporen rijpen tussen juli en oktober en staan loodrecht op de bladnerf op de onderzijde van het blad, in smalle streepjes naast elkaar. Gemiddeld wordt het blad zo'n 20-40 cm. lang, maar kan op sommige locaties in het buitenland wel ruim 50 cm. lang worden. De tongvaren is een wintergroene plant en vermeerdert zich d.m.v. sporenvorming en korte wortelstokken. Geen snelgroeier.

Vereisten

De plant geeft vooral zijn voorkeur aan schaduwrijke en vochtige  plekken, of een plaatsje in de halfschaduw, bijvoorbeeld in bossen onder begroeiing, op vochtige oude muren, in rotsspleten en muurspleten, langs beekjes, op donkere, vochtige plekjes in de tuin etc. In de duinen op beschutte plekken, groeit de varen ook. De grond moet kalkrijk, stikstofrijk en vochtig zijn. Een stenige bodem, of groeien op dood hout is ook geen probleem voor de tongvaren.

Onderhoud

Bodem vochtig houden. Plant onder beschutting laten groeien. Kan ook tussen andere varens staan. Planten in humusrijke, bekalkte grond in potten, in de tuin, ingebed in muurtjes etc. Dode bladeren wegknippen en groene bladeren ook 's winters tegen direct zonlicht beschermen zodat ze niet bruin worden.

Gebruik

Het blad kan voor bloemschikken gebruikt worden vanwege zijn decoratieve uitstraling. Goede plant om te combineren met andere varensoorten, bijvoorbeeld de Wijfjesvaren (Athyrium felix-femina) en de Mannetjesvaren (Polystichum felix-mas). Goede bodembedekker. Vermeerderen d.m.v. scheuren. De varen kan zichzelf ook vermeerderen door het aanslaan van sporen. De kleine tongvarentjes kunnen dan weer uitgeplant worden. Omdat de tongvaren een altijd groene plant is, kan hij de tuin in de winter een beetje aankleden. Geschikt voor de vaste plantenborder, de rotstuin, oude muren, dood hout, bodembedekking, onderbeplanting, plaatsen in potten, bakken en kuipen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Bladverliezend