MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dwergmispel +

Groeit in 88 tuinen

Latijnse naam
Cotoneaster franchetii
Hoogte
150 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Cotoneaster franchetii is een in normale ‘s winters groenblijvende struik die 2 meter hoog kan worden. Hij vormt sierlijk overhangende twijgen met 2-3 centimeter kleine blaadjes. Die zijn glanzend groen met viltige onderzijden. De kleur van dat donslaagje kan variëren van grijs tot geelachtig. Het blad wordt op den duur donkerder. De planten bloeien lichtrood in juni, daarna verschijnen oranjerode vruchten. Deze soort wordt veel in groepen toegepast, maar ook wel als solitair en dan vaak op een onderstam geënt. De struiken kunnen vrij breed worden, breder dan hoog.

Vereisten

Cotoneasters zijn erg gemakkelijke planten. Ze groeien goed in iedere voldoende voedzame tuingrond die liefst ook humusrijk moet zijn. Ze vragen een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Enkele soorten verdragen ook wat zwaardere schaduw. Bescherm deze dwergmispel bij 'kale vorst' tegen uitdrogende wind en felle zon. Daarom het liefst niet op het oosten planten.

Onderhoud

Snoei kan nodig zijn om de planten compact en binnen de perken te houden. Als je na de bloei snoeit, heb je het jaar erop de meeste bloemen en bessen. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Mulchen helpt de humus te verrijken. Zorg dat de grond niet uitdroogt, bij droogte tijdig sproeien. Controleer zo nu en dan op luizen; ook spinselmotten kunnen voorkomen. Bestrijd ze zonodig. Mocht je last krijgen van bacterievuur, te herkennen aan de verdroogde bloemen, bladeren en bessen, die niet afvallen maar aan de struik blijven.

Berichten over deze plant