Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Venusschoentje

Cypripedium formosanum  • 

Foto: Venusschoentje

De plant houdt van een beschut en beschaduwd plekje. Een ochtendzonnetje stelt de plant wel op prijs. Een noordmuur is een goede plek maar ook in een border met schaduw van bomen en struiken doet de orchidee het goed. De plant houdt van zanderige grond. De orchidee kan uitstekend gecombineerd worden met varens, kleine Hosta soorten, Helleborus en Trilliums.

Graaf een gat en giet er wat water in om de grond vochtig te maken. Maak eventueel de grond om het gat wat losser van structuur met wat zand of SeramisTM kleikorrels. Als u uw orchidee direct in de tuin poot, zorg dan in het eerste jaar dat de kluit niet uitdroogt. Na de bloei maakt de plant nieuwe wortels en zet zich op zijn nieuwe plekje.

Late vorst
De orchidee is in rust bestand tegen zeer lage temperaturen. Als de scheut echter begint te groeien, kan late nachtvorst schade aanrichten. Als late vorst voorspeld wordt, is schade aan uw pas geplante orchidee gemakkelijk te voorkomen door ‘s avonds een emmer of grote bloempot omgekeerd over de plant te plaatsen en deze ‘s ochtends weer weg te halen. Vooral in het eerste jaar is het even oppassen met nachtvorst omdat de plant zich nog niet heeft kunnen aanpassen aan het klimaat in uw tuin. In het volgende jaar heeft de plant zich aangepast en zal deze nog nauwelijks last hebben van late vorst.

Na de bloei
Na de bloei lijkt het alsof de plant niet meer groeit. De orchidee groeit ondertussen onder de grond hard door. De plant maakt nieuwe knoppen waarop zich een nieuwe set wortels vormt. Als de orchidee het naar zijn zin heeft, vormt hij meerdere nieuwe knoppen waaruit het volgende jaar in het voorjaar weer meerdere nieuwe scheuten opkomen.

Bemesting

De orchidee houdt niet van veel mest. Mocht u willen bemesten, gebruik dan ¼ van de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid en gebruik bij voorkeur een meststof met vertraagde afgifte zoals OsmocoteTM en pas dit in het voorjaar toe als de scheuten beginnen te groeien.

In de herfst
In de herfst sterft het blad van de orchidee af, net als bij bloembollen en gaat de plant in winterrust. Vaak zijn de punten van de nieuwe scheuten al zichtbaar. Na het afsterven kan het oude loof op 5 cm boven de grond afgesneden worden. Pas op dat u de nieuwe scheuten niet beschadigt bij het weghalen van het oude loof of bij het schoffelen. Strooi de plant niet af met turf; lichtjes met wat oude bladeren toedekken is wèl goed.

In de winter
In de winter is de orchidee in rust. De plant kan uitstekend tegen lage temperaturen en heeft deze zelfs nodig om in het voorjaar weer te kunnen uitlopen.

In het voorjaar
Als de orchidee een goed plekje in uw tuin heeft gekregen, kunt u jaren plezier aan uw plant beleven. In het voorjaar loopt deze weer uit en komt onder goede omstandigheden met meer scheuten terug en dus met meer bloemen. De cyclus van de plant begint nu weer opnieuw.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend