Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Dakmoerbei

Morus alba 'Platanifolia'  • 

Foto: Dakmoerbei

Foto: Dakmoerbei
Foto: Dakmoerbei

De dakmoerbei is, samen met de plataan, een traditionele dakboom. Hij is heel geschikt op droge plaatsen. Zoute zeelucht vormt geen enkel probleem, toch staat hij bij voorkeur niet in de volle wind. De prachtige bladeren die een ronde vorm hebben aan de basis worden diep getand aan het uiteinde van de takken. Het sfeervolle bladerdek dat heel weinig bezocht wordt door organismen maakt dat dakmoerbeien al eeuwen lang en nog steeds één van de meest aangename bomen zijn om onder te vertoeven.

Voldoende stamhoogte:  De moerbei groeit van nature reeds parasolvormig. De takken kunnen zacht gaan doorhangen. Een te lage stamhoogte geeft een te bedekt gevoel. Een parasolhoogte van minimaal 245cm is het advies.

Onderhoud: Jaarlijks snoeien. Zeer onderhoudsvriendelijk. Bij de eerste stevige nachtvorst vallen de bladeren op één nacht af.

De moerbei is als struik, half- of hoogstam en als leiboom te gebruiken. In feite zou je de boom moeten rangschikken onder de fruitbomen. Als sierboom vind je de moerbei zelden in een tuin. Maar met behulp van een hoepelframe is de boom ook goed in toom te houden in een middelgrote tuin. Wie een zonnige muur wil bedekken en heerlijk fruit wil oogsten, kan beter z'n toevlucht nemen tot een lei- of struikvorm.

Het opvallendste verschil tussen de witte en zwarte moerbei is dat van de witte moerbei de twijgen grijsgroen en behaard zijn, de twijgen van de zwarte moerbei zijn geelgroen en onbehaard. De moerbei loopt laat uit en ook de bloei is laat. Dat is een groot voordeel. De bloemen lijden niet van een late nachtvorst, zodat vruchtzetting goed is gewaarborgd.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 220 cm
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend