MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Stinkende lis

Foto: Stinkende lis
Foto: Stinkende lis

Algemene omschrijving

Iris foetidissima
Nederlandse naam: stinkende lis, stinkende iris
Bloeitijd: mei-juni
Bloemkleur: groenig tot bruingeel, de buitenste bloembladen verkleuren naar zacht lila

De stinkende iris wordt gewaardeerd voor zijn groenblijvende zwaardvormige bladeren die donkergroen zijn van kleur en glanzend.
Deze iris is geschikt voor een halfschaduwrijke plaats op een kalkhoudende bodem. Hij verdaagt goed een droge standplaats. De groenig bruingele bloemen, waarvan de buitenste bloembladen verkleuren naar lila, zijn niet echt aantrekkelijk te noemen en eerder armetierig.
De zaaddozen zijn echter des te meer opvallend. Zij verschijnen in de herfst. Bij het openspringen van de zaaddozen verschijnen de opvallende feloranje zaden. Bij het kneuzen van de bladeren of het afknippen van stelen verspreiden de planten een geur die met wat fantasie aan pindakaas doet denken, vandaar de naam. Die geur is maar zwak en alleen goed te ruiken als je de afgeknipte bladeren of stelen dicht bij je neus brengt. Het is geen enkel probleem om deze plant dicht bij je terras te planten.
Deze iris is een plant die het goed doet op plaatsen waar weinig planten het nog goed doen: halfschaduwrijke plaats met droge standplaats. Door de spontane vermeerdering door zaad kunnen zo fraaie, natuurlijke groepen onder bomen ontstaan.

Bron: o.a. www.tuinkrant.com  en  www.vreeken.nl

 

Onderhoud

Geen specifieke onderhoudseisen.
Eventueel de bloeistengels tijdig afsnijden indien men verder uitzaaien wil verhinderen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend