MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Herfstaster 'Barr's Blue'

Aster novae-angliae 'Barr's Blue'

Foto: Herfstaster 'Barr's Blue'

De herfstaster Aster novae-angliae ‘Barr’s Blue’ heeft blauwpaarse bloemen
Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt.

De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters. De Aster novae-angliae is een van de betere hoge herfstasters. Hij kan wel een lengte van twee meter bereiken, staat stevig en heeft geen last van meeldauw.

Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika. In ons land wordt hij in de border gebruikt, maar je ziet ze ook veel als snijbloem. De bloeiwijze is een grote pluim. De bloemen hebben een geel hartje en hieraan zitten de lintbloempjes, die meestal roze tot roodpaars zijn. De bloeitijd is vanaf eind augustus tot soms in oktober en zo kan de zomer heerlijk lang duren. Zolang de aster bloeit, blijven de vlinders vrolijk op bezoek komen. In het Duits heet deze plant Rauhblattaster. Dat heeft te maken met de ruwe en vrij grove bladeren van deze aster.

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. In het artikel verplanten geven we hier meer informatie over. In de natuur komen deze asters op betrekkelijk vochtige grond voor, maar ze zijn vrij goed tegen droge grond bestand. Om de levensduur te vergroten, is het raadzaam de planten pas na de winter af te snijden.

 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 130 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend