Grote Kaardebol
Algemene omschrijving
De grote kaardebol of wilde kaardebol (Dipsacus fullonum, synoniem: Dipsacus sylvestris), behoort tot de kaardebolfamilie (Dipsacaceae). De plant wordt ook wel weverskaarde genoemd. In Nederland is de grote kaardebol wettelijk beschermd.
De grote kaardebol komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika (Maghreb), Voor-Azië en Europa, maar komt tegenwoordig overal in de gematigde streken voor.
De plant is tweejarig en kan 70-150 cm hoog worden. De bladeren zijn twee aan twee tegenoverstaand en de vergrote bladvoet werkt als opvangbakje voor water.
De lila bloempjes zijn klein en ongesteeld en staan bij elkaar op een hoge ineengedrongen tros (hoofdje). Ze hebben een 5-9 cm lange gemeenschappelijke 'kelk' (het omwindsel). Elk bloempje heeft naast een eigen vergroeidbladig omwindseltje ook nog een kelk van stijve haren. Een bloempje heeft vier meeldraden, één stamper en een onderstandig vruchtbeginsel met één zaadknop.
De bloei begint vanuit het midden van de bloeiwijze en bloeit tegelijk naar boven en beneden. Hierdoor zijn twee bloeiende ringen te zien.
De kaardebol produceert veel nectar en trekt daarom veel insecten zoals solitaire bijen en hommels. (Bron Wiki)
Een kaardebol is een geneeskrachtige plant die een bloedzuiverende werking heeft, maar ze is bovendien ook eetlustopwekkend, urine-afdrijvend en zweetafdrijvend werkt.
Uit de wortel en het blad worden tegenwoordig wel smeersels samengesteld om de pijn bij reuma en jicht te bestrijden, ook maakt men er een inwendig in te nemen medicijn van tegen tuberculose.
De werkzame bestanddelen zijn: glycosiden, anorganische zouten.
Hoe te verwerken?
De wortel (late zomer); in schijfjes drogen. Hiervan kan een afkooksel (decoct) gemaakt worden, dat als een kruidenthee wordt gedronken.
Vaak wordt beweerd, dat de kaardebol een vleesetende plant is, doch dit klopt niet echt:
Het blad van de kaardebol is stengelomvattend, er zo ontstaat een tamelijk diepe beker om de stengel. Hierin verzamelt zich regenwater en vocht uit de plant zelf. Insecten die hierin terechtkomen, worden vervolgens verteerd.
Om echt als een vleesetende plant te worden beschouwd, zouden de verteerde bestanddelen vervolgens door de plant moeten worden opgenomen, en dat gebeurt niet. Wel een vleesverterende, maar geen vleesetende plant dus.
De bewering dat kaardebol een vleesetende plant is, blijft echter hardnekkig de ronde doen, want het klinkt natuurlijk wel mooi.
Overigens, vogels komen wel eens drinken van het water in die kelken, en het vocht moet toch wel de voedingswaarde van een leuk bouillonnetje hebben...
Vroeger werd het vocht uit de kelk ook wel gebruikt om er oogziekten mee te genezen.
Berichten over deze plant
Marina S.
Heeft er nog iemand zaden van de Grote Kaardebol? Ik wil er graag enkele in onze kleine tuin planten. Ik zou ze ook via een webwinkel kunnen bestellen, maar er zitten er altijd veel te veel in zo'n verpakking. In de omgeving van Boxtel kom ik ze graag afhalen, en anders ben ik graag bereid de … Lees verder » Woensdag 9 November 2022 om 16:04- 1 reactie
Grietje B. Zal wel even voor je lijken, zitten vast nog wel zaadjes in. Woensdag 9 November 2022 om 19:39
Patrick V. voegde een foto toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum) Zaterdag 14 Oktober 2017 om 22:43
Willy N. voegde een foto toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum). Donderdag 20 Juli 2017 om 19:58
Egidia
1ste week van juli 2016 heb ik van deze plant zaden gezaaid in mijn tuin en ik ben erg benieuwd! Maandag 18 Juli 2016 om 21:57- Bekijk alle 3 reacties »
Egidia dankjewel Mia voor de informatie...ik hoop dat de zaadjes willen kiemen met dit weer...ik nevel 3 x per dag Dinsdag 19 Juli 2016 om 18:48
Mia V. zaait zich zelf uit bij ons, opgepast ik denk dat het en "lichtkiemer" is, dus de zaden wel vochtig houden maar niet bedekken met aarde Dinsdag 19 Juli 2016 om 22:42
Gea (Zaaisite) v. voegde een foto toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum). Woensdag 26 Augustus 2015 om 21:22
Bib L. voegde een foto toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum). Maandag 13 April 2015 om 12:42
Anna N. voegde een video toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum). Vrijdag 10 Augustus 2012 om 17:50
Piet F.
Test van een natuurlijke barrière.
zeer goede kwaliteit prijsverhouding maar onvoldoende bescherming. @Mirjam Van Uffelen Zaterdag 10 September 2011 om 17:07Dirk K. voegde een foto toe aan Grote Kaardebol (Dipsacus fullonum) Zondag 26 September 2010 om 19:39