MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Overwinteren

Van eind Oktober tot eind December    · eenmalig

Hosta's tijdens de herfst en de winter

De herfst is het seizoen waarin de Hosta het bovengronds voor bekeken houdt. De bladeren die vanaf de lente prachtig en trots de tuin opvrolijkten sterven af. In eerste instantie zijn de geel tot bruin verkleurde bladeren nog wel best genietbaar, vooral in contrast met de overige nog groene beplanting, doch hoe korter de winter nadert, hoe troostelozer ze er gaan bijliggen, tot ze tenslotte helemaal zullen vervallen en de bladeren afsterven. Veel tuiniers laten het echter zo ver niet komen en ruimen zo snel mogelijk het afgestorven blad van de Hosta, maar ook dat van bijvoorbeeld de schaduwgevende bomen in de omgeving, op.
Naast het esthetische karakter voorkomt dit bovendien eventuele ziektes die verspreid kunnen worden door ongedierte dat zich maar al te graag vestigt tussen de afgestorven bladeren.

Anderen wachten met opruimen tot de volgende lenteschoonmaak in de tuin en geven zo aan de Hostaneuzen, die in de vroege lente reeds gedeeltelijk bovengronds verschijnen, wat bescherming tegen late nachtvorst. Andere voordelen van het uitstellen van de opkuis zijn het voorkomen van onkruidvorming en het gemakkelijker onthouden van de plaats waar de Hosta geplant werd.
Herfst kan ook synoniem staan voor vele regenbuien. Hosta's houden van vochtige omstandigheden doch vereisen toch wat doorlatende grond zodat de wortels niet voortdurend in het water zouden staan, wat zou kunnen leiden tot wortelrot.

De winter is het koudste seizoen met veel vriesdagen. Ook daar heeft de Hosta in onze contreien geen last van. Integendeel zelfs want de plant heeft juist behoefte aan lage temperaturen om te kunnen genieten van een rustperiode, waarin de plant stopt met groeien. Die rustperiode, met een constante koude grond en temperaturen onder 5 graden Celsius gedurende een periode van minstens 42 dagen, is absoluut noodzakelijk opdat de Hosta later in een optimale conditie aan de groeiperiode kan beginnen. De meeste Hostasoorten verdragen met gemak vriestemperaturen tot -40 graden Celsius.
Dit alles geldt ook voor Hosta's in potten. Vele mensen hebben de neiging om de potten met Hosta's in de winter in een beschutte plaats onder te brengen uit vrees dat de plant zou bevriezen. Dit is absoluut niet nodig en zelfs te vermijden want de betere weersomstandigheden gaan de Hosta juist uitnodigen om de rustperiode over te slaan. Dit fenomeen, gecombineerd met de eventuele droogte, is vaak ook aanleiding tot rottende en stervende planten. Hosta's in potten blijven dus best buiten tijdens de winter op voorwaarde echter dat de pot vorstbestendig is. Een goede keuze van potten is dus een absolute vereiste.

Het enige waarvoor opgelet moet worden is dat Hosta's in potten niet té nat mogen overwinteren. Voldoende afwateringsgaten moeten toelaten dat het water zich niet verzamelt op de bodem van de pot en verhinderen dat wortelrot zal ontstaan. Bij langdurige regen is het aanbevolen om boven de Hostapotten toch een dekzeil te plaatsen om te verhinderen dat er te veel vocht in de grond zou blijven gedurende een te lange periode. Ook bij veel sneeuwval is dit aangewezen, vooral als de sneeuw daarna gaat ontdooien en de grond met water zal overbelasten.

Al bij al weinig Hostazorgen dus tijdens de maanden dat de tuin er wat triester gaan bijliggen. Terwijl de plant rust en energie opdoet tegen de volgende lente is dit eveneens het geval voor de Hostaliefhebber.  

Bron: http://www.hostapassie.be

In onze shop