MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bergthee 'Big berry'

Groeit in 88 tuinen

Latijnse naam
Gaultheria 'Big berry'
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Gaultheria procumbens 'Big Berry' is een wintergroene bodembedekkend struikje wat ongeveer 15 cm hoog wordt. Het duurt even voordat een gesloten mat is ontstaan.

In de maanden juni en juli bloeit Gaultheria procumbens 'Big Berry' met rozewitte kleine bloemetjes.
Na de bloei verschijnen oranjerode bessen die tot ver in het najaar aan de struik blijven. De bessen worden niet gegeten door dieren.
Het donkergroene blad verspreidt bij kneuzing een aangename geur en krijgt in de herfst nallerlei rode en groene tinten.

Gaultheria procumbens 'Big Berry' houdt niet van kalkrijke grond en staat bij voorkeur op een halfschaduwrijke plaats. Oorspronkelijk komt dit struikje uit Noord-Amerika en groeit daar als bodembedekking in bossen op zure, niet te droge grond.

Vereisten

Veel licht, geen felle zon. Goed winterhard.

Onderhoud

Verzorgingstips

Bergthee is een makkelijke en winterharde tuinplant. De beste plantplek is in de zon of halfschaduw. Gebruik bij aanplanting potgrond met voeding zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd er wel rekening mee dat deze plant zeer oppervlakkig wortelt. Gebruik daarom nooit een schoffel of schop wanneer je dicht in de buurt van de planten bezig bent. En voorkom in herfst dat de Gaultheria bedekt wordt met blad. De plant moet altijd kunnen beschikken over voldoende licht én lucht. Bergthee kan ook heel goed in bakken en potten op het terras of een balkon worden toegepast. Zorg wel voor een gaatje in de bodem van de pot zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien. Geen gaatje in de pot? Geen probleem! Gebruik dan eerst een laagje hydrokorrels en daarboven verse potgrond.

 Lelijke takjes kunt u in april wegknippen, verder is snoeien niet nodig.

Gebruik

Vanwege zijn groene blad én zijn sprekende grote, rode bessen is het een mooie bodembedekker, maar ook zeer geschikt voor de winterse aankleding van terras en balkon.

Berichten over deze plant

 • Nim B.Nim B.
  Prachtige plant voor elk jaargetijde
  Maandag 5 Oktober 2020 om 17:47
 • M H.M H.
  De bergthee (Gaultheria procumbens Big Berry)
  Zondag 9 December 2012 om 18:43
 • M H.M H.
  De bergthee Gaultheria procumbens Big Berry) is bijzonder door zijn grote aantal mooie grote, rode bessen. Het is een laag, bodembedekkend struikje (wordt niet hoger dan 15 cm) Het groenblijvende heestertje groeit mooi dicht uit, bloeit leuk met witte (soms iets roze) bloempjes in juni-juli en … Lees verder »
  Zondag 9 December 2012 om 18:42
  •  1 reactie
  • Micky P. Micky P. De ‘Gaultheria Big Berry’ is een heel veelzijdig plantje. In Amerika worden de bessen zelfs als lekkernij verwerkt in taart. En de Nederlandse naam is niet voor niets Bergthee. In de landen van … Lees verder »
   Dinsdag 25 December 2018 om 13:26