MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Snijbiet 'Rainbow Mix'

Foto: Snijbiet 'Rainbow Mix'

De snijbiet (Beta vulgaris var. cicla) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is oude groente, waarvan de smaak min of meer overeenkomt met die van spinazie.
De naam warmoes wordt gebruikt voor een iets andere soort, met dunnere wortels, waarvan alleen de bladstelen worden gegeten.
Snijbiet, is familie van de rode biet, suikerbiet en voederbiet en word ook ondergebracht in de zelfde groep als de doorlevende spinazie.
Het is een snelgroeiende, gemakkelijk te telen winterharde, tweejarige plant maar wordt als groente eenjarig geteeld. De snijbiet kent zijn oorsprong aan de Middellandse-Zee
Men kan deze plant ook telen in de siertuin of in ruime bloembakken.

Kweek : Zaai snijbiet altijd ter plaatse in rijen van 20 cm en ongeveer 1 à 2 cm diep. Per zaadje, dat eigenlijk een vruchtje is, komen ongeveer drie plantjes te voorschijn behoud daar enkel de sterkste groeier van. Als je snijbiet teelt voor het blad, dun dan in de rij uit op 5 cm en voor bladsteel op 30-35cm.
Voor de bladteelt kan je zaaien vanaf half maart tot half augustus; voor bladsteel teelt zaai je vanaf half april tot eind mei.
Bij bladteelt worden de bladeren geoogst als ze ongeveer 10-15 cm hoog staan. Enkele weken later begint de hergroei die dan op zijn beurt weer kan geoogst worden.
Bij de bladsteel teelt is het de bedoeling brede stevige stelen te kweken die geconsumeerd worden.
Snijbiet is een plant waarbij je weinig last zult hebben van ziekten. Heel af en toe mozaïekvirus of bladvlekkenziekte. In koele zomers kunnen de maden van de bietenvlieg gangetjes in het bladmoes vreten.

Overige : Van de snijbiet worden zowel het blad als de bladstelen gegeten. Goed spoelen, in stukken snijden en gaar stoven. Stengels kunnen ook verwerkt worden in de groentensoep.
De dikke, vlezige bladstelen, waarvan het bladmoes is verwijderd, worden gegeten als een soort asperge, maar hebben wel veel minder smaak dan asperges.
De bladeren kan je klaarmaken als spinazie. Het koken duurt wel iets langer.
Er zijn zeer veel bereidings methoden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, gewokt, of zelfs in een salade, enz...
Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En laat uw muskaatnootrasp niet langer onbenut.
Snijbiet is niet lang houdbaar, gebruik hem liefst onmiddelijk. Gekookte snijbiet kan je zeker niet bewaren. Maar u kunt hem net als spinazie licht geblancheerd invriezen.

De bladeren zijn rijk aan kalium, ijzer, bètacaroteen en natrium en veel vitaminen.
Snijbiet bevat veel nitraat. daarom is het niet aan te raden om hem een tweede maal op te warmen, omdat het nitraat dan omgezet wordt in het zeer schadelijke nitriet.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm