MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Winterakoniet

Winterakoniet
Winterakoniet
Foto: Winterakoniet
  • de komvormige bloemen, 2 - 2,5cm doorsnede, hebben iets weg van boterbloemen
  • glanzend heldere goudgele kroonbladen
  • elke bloem steekt af tegen een kraag van diep ingesneden groene schutbladen
  • sterven volledig af in het begin van de zomer
  • grond: vochtvasthoudend en humusrijk
  • uitstekend onder heesters of bladverliezende bomen
  • zeer winterhard

Er worden in de literatuur acht soorten van de Eranthis genoemd.
Twee van deze, Eranthis hyemalis (uit Zuid Europa) en Eranthis cilicica (uit Turkije) worden geteeld. De naam Eranthis komt uit het Grieks wat betekend ‘voorjaarsbloem’.

Deze soorten komen uit een bosrijke omgeving, en ze vereisen losse grond en rijke humus. Grond die makkelijk uitdroogt is minder geschikt, de grond moet wel makkelijk afwateren tijdens de winter. De knollen zijn klein – ongeveer de maat van een erwt - en van ongelijke vormen. Ze moeten niet later dan september worden geplant als ze het eerste jaar mooi willen bloeien. Leg de knollen 24 uur in handwarm water dit helpt ze makkelijker te ontwikkelen. De bloemen lijken op boterbloemen en hebben erg korte stelen. Karakteristiek aan deze plant zijn de groen omwikkelde bladeren die de bloem ontsluiten als een kraag. De bloemen openen zich alleen als de zon schijnt en sluiten zich gedurende donker weer. Eranthis kan zelfs bloeien als er sneeuw ligt.

De bloemen openen zich alleen als de zon schijnt en sluiten zich gedurende het donker weer. Het sap uit de wortels kan huidirritaties veroorzaken dus handschoenen dragen. Laat ze lange tijd op dezelfde plaats staan en ze zullen overvloedig en vroeg bloeien. Plant grote hoeveelheden bij elkaar voor een mooi effect.

Laat de uitgebloeide winterakonieten met rust, dan zullen ze zaad vormen; er komen stervormige zaaddozen aan de stengels en als de zaden rijp zijn, dan barsten de zaaddozen open en vliegt het zaad alle kanten op.
U zult het volgende jaar dan ook hier en daar zaailingen zien verschijnen. Verplanten kan terwijl ze in bloei staan; na de bloei kunnen ze worden gescheurd en herplant.
Knollen planten in augustus tot uiterlijk september, plantdiepte: 5cm.

De bloemen van deze bekende soort zijn lemoen-geelachtig van kleur, en ze bloeien een stuk eerder dan de Eranthis cilicica.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend