MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Planten

Van midden Augustus tot eind September    · eenmalig

Leg de knollen eerst een dag in lauw water. Plant ze dan ongeveer 5 cm diep. De plantafstand is ongeveer 3-5 cm (plantnu.nl zegt 7,5 cm uit elkaar voor mooi effect). Maak de aarde goed los en plant het knolletje met de wortels naar beneden (neerlandstuin zegt dat onder- en bovenkant van bol niet goed te zien is, bollen strooien in losgemaakte grond er een laagje overheen aanbrengen). Vul het plantgat weer aan en loop niet meer over de aarde. Plant de winterakonieten per stuk met een schepje. Maak voor grotere oppervlakken een ruimer plantgat en plaats hier een aantal knollen in. De winterakoniet groeit het best in normale tuingrond dat niet te droog is.

Pas na enkele jaren zullende winterakonieten zich door zaad flink gaan uitbreiden, poten in een border waarin niet teveel gewerkt wordt. Plekjes tussen ruim staande heesters of onder een boom met een open kruin zijn daarom ideaal. De knolletjes kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan en de winterakonieten zullen langzamerhand uitdijen tot een oppervlakte, die kan wedijveren met die van de aanplantingen bij een buitenplaats.

Winterakoniet is een echte bosplant en houdt dus van humusrijke en vochtige grond en een plek onder bomen en struiken, die ’s winters hun blad verliezen. Winterakonieten groeien uit knolletjes. Planten van de knolletjes kan het best aan het eind van de zomer of begin van het najaar gebeuren. Meng wat compost door de grond en dek de grond af met een mulchlaag. Geef regelmatig water en zorg dat de grond niet droog wordt. Vogels zijn gek op de bloemen van Winterakoniet, en kunnen ze stuk pikken.

Bron: Bakker-Hillegom.nl/product/winterakoniet

Bron http://plantnu.nl/winterakoniet

Bron: http://www.neerlandstuin.nl/plantenc/winterakoniet.html