MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Albion'

Groeit in 43 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa 'Albion'
Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Sterk ras, resistent tegen schimmelziektes. Doordragend. Goede opbrengst. Kleine plant, maakt veel uitlopers. Vruchten smaken heerlijk zoet en fris.

Vereisten

Aardbeien houden van mulch! In het Engels worden ze niet om niets "straw" berries genoemd. Let erop dat stro enorm isoleert. Geef daarom de plantjes en wortels eerst de kans om in het voorjaar door de zon opgewarmd te worden. Stro kan het beste eronder worden gelegd als de eerste bessen verschijnen.

In combinatieteelt is knoflook een goede buur.

De Grondeisen:

Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van aardbei is dan ook meestal nodig.

Aardbeien kunnen in de winter absoluut geen stilstand water rond de wortels verdragen. Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde 20 cm. bedden.

Bemesting: Organische

De organische bemesting zoals stalmest of champost geven we aan de voorteelt of het najaar voordien we gebruiken bv 10 kg/m2 stalmest of 4 kg/m2 champost.

Bemesting: Scheikundige

Een scheikundige bemesting voeren we uit minimaal 1 maand voor het planten! Aardbeien zijn heel zout gevoekig! Een te laat uitgevoerde bemesting zal zeker wortelverbranding veroorzaken. We gebruiken een samengestelde meststof voor groenten. We strooien deze voor de grondbewerking zodat de meststof goed verdeeld is.

Het advies luidt: 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden Kalium.

We kunnen aan deze hoeveelheden voldoen door bijvoorbeeld 7 kg blauwe korrels ( 12-12-17+4MgO ) per are, aangevuld met 2.5 kg patentkalium. Of ook met 10 kg 8-8-12 eveneens aangevuld met 2.5 kg patentkalium.

Gedroogde organische,

Indien we door de voorteelt in het onmogelijke verkeren om één maand vooraf met scheikundige meststoffen te bemesten kunnen we ook gebruik maken van gedroogde organische meststoffen.

Voorbeelden zijn 7-8-9 of Osmo 6-7-8. We gebruiken hiervan 12 kg per are en we vullen aan met een potasmeststof onder organische vorm.

De elementen

Kalium of potas

Dit element wordt op lichte gronden nogal eens verwaarloosd! Op lichte gronden spoelt kalium namelijk heel gemakkelijk uit, wat op zwaardere gronden niet het geval is.

Toch is dit element het belangrijkste om bij onze plant stevige bladeren en goed rijpende en smakelijke vruchten te bekomen.

Stikstof:

In tegenstelling tot bij de kweek van onze prei of kolen moeten we bij de aardbei spaarzaam omspringen met gebruik van stikstof. Teveel stikstof veroorzaakt een overmatige bladgroei met kleinere vruchten die slecht rijpen als gevolg.

Grondbewerking:

We voeren de diepe grondbewerking een viertal weken vooraf uit. Op die manier kan de grond bezakken en kunnen de gestrooide meststoffen gemakkelijk zich verspreiden zodat ze geen verbranding meer kunnen veroorzaken. Indien deze vroege grondbewerking niet kan, dan moeten we voor het planten de grond rollen.

Onderhoud

Overwinteren:

Zoals na de afgelopen winter zal blijken zijn aardbeien wel degelijk gevoelig voor vorst. Dit zal zich vooral uiten tijdens de bloei en vruchtvorming, waarbij waarschijnlijk veel planten zullen verwelken of op zijn minst achterblijven in groei. Snij maar eens een overwinterde plant middendoor: U merkt bruine vaatbundels! Daarom: bij strenge en aanhoude vorst moeten aardbeien worden afgedekt. Dan drogen ze minder snel uit door de vrieskou en worden de vaatbundels niet bruin.

Voorjaar:

Na de hergroei ruimen we oude en bruine bladeren op en gieten we voor een tweede maal met het hiervoor vermelde product. bespuitingen zijn normalerwijze niet meer nodig. Indien er in het najaar voldoende aandacht aan is besteed.

Berichten over deze plant