Courgette 'Black Beauty'
- Latijnse naam
- Cucurbita pepo 'Black Beauty'
- Andere benamingen
- 'Black Zucchini'
- Variëteit van
- Courgette (Cucurbita pepo)
- Hoogte
- 1 - 100 cm
- Kleur
- Winterhard
- Neen
- Vochtigheid
- Normaal, Vochtig
- Licht
- Zon
- Evergreen
- Bladverliezend
Algemene omschrijving
Dit ras rankt niet, de vruchten groeien vanuit het centrum van de plant. Oogst de vruchten voor consumptie jong tot zeer jong. Zeer donkergroen tot zwarte vruchten aan compacte planten.
Kies voor een standplaats in de zon en geef in de pot water, niet op het blad, want courgetteplanten zijn wel gevoelig voor meeldauw.
Hoeveelheid :
Één plant is genoeg voor twee personen.
Eigenlijk zou je 2 planten moeten planten om te zorgen dat er voldoende vrouwelijke en mannelijke bloemen aan beide planten aanwezig zijn om voor bestuiving (door insecten) te zorgen.
Een schitterende plant met prachtige vruchten. En ook nog makkelijk te kweken. De Black Beauty hoort thuis in iedere tuin, hoe klein ook. Heb je een hoekje in de zon over, zet er dan een black beauty courgette neer en overvloed zal je deel zijn. En dat voor een bijna 100 jaar oud ras…..
Zaai de courgette in de tweede helft van april in de kas of in een bloempot op de vensterbank. Zodra de kans op vorst verdwenen is, eind mei, kunnen ze naar buiten. Het worden grote planten, reserveer voor iedere plant een vierkante meter.
Zorg voor een goede bemesting en voor voldoende water. Nog een tip, kijk regelmatig of er geoogst kan worden want de courgettes kunnen meer dan één cm per dag groeien. Oogst ze als ze een cm of 15 lang zijn.
Een goede bemesting is voor courgette onontbeerlijk. Een organische bemesting dien je toe voor de grondbewerking, 15 liter compost per m⊃2;. Na de grondbewerking wordt dan nog een samengestelde meststof ingewerkt bijvoorbeeld 80 gram per m⊃2; 12-10-18.
Tijdens de oogst moet er regelmatig bijbemest worden met bijvoorbeeld een samengestelde meststof 12-10-18 à rato van 20 gram per m⊃2; om de twee weken. Strooi deze meststof in de nabijheid, maar niet vlakbij de voetplant. In droge periodes zal je moeten water geven om deze meststof sneller te doen werken.
Uitplanten gebeurt best niet te vroeg, want courgette is zeer gevoelig voor zelfs lichte nachtvorst. Zonder afdekking is 20 mei een goede datum. Als je vroeger wil uitplanten, dek dan af met een plastiekfolie of kleine plastiektunnel. Er kan slechts één courgetteplant per m⊃2; geplant worden. Gebruik dus een plantafstand van 1 meter in ´t vierkant. Het is aan te raden om de courgettes op een licht verhoogde rug uit te planten. Maak deze liefst wat op voorhand en dek ze af met zwarte folie of anti-worteldoek. Zo is de grond al wat opgewarmd en zullen de vruchten minder bevuild zijn. Indien je geen folie gebruikt kan je stro of andere mulching bij de planten brengen. Zo droogt de grond minder uit en blijven de vruchten schoon.
De bestuiving kan soms voor problemen zorgen. Op een courgetteplant staan mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het langwerpig vruchtbeginsel.
Het stuifmeel moet verplaatst worden van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem. Courgettes bloeien ´s morgens vroeg en tegen de middag zijn alle bloemen verwelkt. Heb je slechts enkele planten en wil je zeker zijn dat de bestuiving doorgaat dan doe je de bestuiving best kunstmatig. Met een penseeltje is de klus zo geklaard. Heb je de indruk dat de bloemen toch wel bezocht worden door hommels of bijen dan is dit natuurlijk niet nodig. Dikwijls zijn er in het begin eerst vrouwelijke bloemen en nog geen mannelijke. Daarom zullen beroepstelers altijd enkele planten vroeger zaaien zodat deze ´oudere´ planten het stuifmeel kunnen leveren voor de rest van de kas.
Niet goed bevruchte courgettes groeien nog wat uit maar rotten aan de punt van de vrucht. De gezonde vruchten kunnen dan aangetast worden door contact met deze zieke vruchten. De schimmelziekte die de vruchten aantast is meestal Botrytis (te herkennen aan het grijze schimmelpluis).
Om problemen met rotte vruchten te voorkomen geven we beter water tussen de planten en aan de voet van de plant. Bij regenweer is er meer kans op rotte vruchten.
Witziekte of echte meeldauw is een schimmelziekte die veel voorkomt bij courgettes. Vanaf half augustus verschijnen ronde, witte vlekjes op de bladeren. De schimmel groeit uitwendig op het blad als een laagje wit stof dat op de bladeren ligt. Als de schimmelziekte wat verder gevorderd is komen er op de bladeren bruine vlekken en uiteindelijk kunnen de bladeren volledig afsterven.
Oudere courgetteplanten zullen vroeg of laat met deze ziekte af te rekenen hebben. Als we de schimmel laten begaan dan zullen de bladeren helemaal wit worden, waarna ze zeer snel verouderen en afsterven. Een oplossing is, zoals al vermeld bij de opkweek, zorgen voor een jong gewas in het najaar. Er zijn ook fungiciden beschikbaar die moeten ingezet worden vanaf het ogenblik dat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Producten op basis van zwavel moeten preventief ingezet worden.
Berichten over deze plant
Bibliotheek Lille O. voegde een foto toe aan Courgette 'Black Beauty' (Cucurbita pepo 'Black Beauty') Dinsdag 1 April 2014 om 09:22