Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tomaat 'Siberian'

Solanum lycopersicum 'Siberian'  • 

Foto: Tomaat 'Siberian'

De naam verraadt de afkomst: deze historische, Russische tomaat is een van de vroegst oogstbare variëteiten, al 50 dagen na het uitplanten! De oogst is opvallend goed, de vruchten wegen ongeveer 150 gram en hebben een opmerkelijk goede smaak, die uiteraard toeneemt naarmate de zomer vordert. De plant blijft lang in conditie en blijft ook in een koude herfst goed afrijpen. Door de vroege oogst is de eerste oogst de beruchte ziekte Phytophthora te slim af. In noordelijke of zeer zuidelijke streken (Alaska, Scandinavië, Zuid-Chili, Zuid-Australië etc) is dit een opmerkelijk succesvolle tomaat.  

Hoeveelheid
4 tomatenplanten is genoeg voor 2 personen

Plantperiode:
Oogstperiode: juni - oktober
Plantafstand: 80 x 50 cm

 

Toelichting: De tomaten plant altijd omhoog leiden/ondersteunen door gebruik te maken van stokken/spiralen of touwen welke vastgeknoopt worden aan een hoge horizontale draad (in de kas).
Geënte tomaten zijn resistent tegen bodemziekte en kunnen daarom jaarlijks op dezelfde plaats worden geteeld. Bij teelt in potten is het gebruik van de geënte variant niet noodzakelijk.
Tijdens de groei de scheuten die uit de bladoksels vandaan komen verwijderen (dit noemen we dieven).
De plant bij een kasteelt toppen nadat er 5 a 8 bloemtrossen gevormd zijn en bij de buitenteelt na 4 a 5 trossen.
Tomaten hebben een aardige hoeveelheid meststoffen nodig zowel voor het planten als tijdens de teelt. (niet te veel stikstof, hierdoor ontstaat een te weelderige plant en dit komt niet ten goede van het aantal en het afrijpen van de vruchten)
Tijdens de teelt een meststof met meer kali om zo de vruchten beter af te laten rijpen, dit kan allemaal zowel met kunstmest als met organische en biologische meststoffen.
Als er in potten gekweekt wordt is voeding heel belangrijk. Doe dit regelmatig en met kleine hoeveelheden.

Eigenschappen

Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Evergreen
Bladverliezend