MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Appelsienboom 'Arancio'

Foto: Appelsienboom 'Arancio'

Groeit in 73 tuinen

Latijnse naam
Citrus sinensis 'Arancio'
Andere benamingen
Zoete Sinaasappel, Sinaasappelboom
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Zoete sinaasappel is een middelgrote boom met een afgeronde top en regelmatige takken; twijgen zijn schuin op jonge leeftijd, meestal met slanke, enigszins flexibel, in plaats van botte stekels in de oksels van de bladeren, laat middelgrote, wees op de top, afgerond aan de basis; bladstelen eng gevleugeld, gelede zowel met het takje aan de basis en met het blad mes aan de punt; bloemen in kleine trossen of afzonderlijk in de oksels van de bladeren, het midden-en kleinbedrijf met 5 bloemblaadjes en 20-25 meeldraden. Vruchten zijn subglobose, ovaal of afgeplat bolvormig;. Schil dun, strak, niet bitter, centrale as (merg) vast Citrus sinensis. Sweet orange is veruit de meest geteelde fruit boom in de wereld.

Algemeen:
De Citrus sinensis is de Latijnse naam voor de sinaasappel en komt zoals alle andere Citrus soorten oorspronkelijk uit Azië. (Vandaar de verbastering van China;s appel naar sinaasappel) Tegenwoordig worden deze bomen voornamelijk gekweekt in de landen rond de Middellandse Zee. De Citrussen zijn planten die tot de verbeelding spreken. Ze behoren tot de oudste cultuurgewassen ter wereld en werden al door de Arabieren rond 1500 meegenomen naar Europa. Tijdens de hoogtij van de VOC, in de 17e en 18e eeuw, kwam de handel met Azië goed opgang en werden er diverse soorten Citrus naar Europa gebracht. De oudste, nog levende citrusboom staat in Versailles en deze schijnt er sinds 1421 te staan. De Citrus sinensis krijgt ook in Nederland gewoon prachtige grote vruchten. Deze citrusboom krijgt ronde, oranje vruchten die maximaal 7,5 cm doorsnee worden. Deze vrucht wordt in de Zuid-Europese landen gebruikt voor marmelade, dranken (waaronder likeur en vruchtensap) en in banketbakkerijen. Uit de bloesem wordt een etherische olie gewonnen en een andere extract, absolue die gebruikt worden als geur- of smaakstof in parfum en bijvoorbeeld cola. De etherische olie heet oranjebloesemolie of neroliolie. De schillen van deze Citrus worden onder andere gebruikt bij het brouwen van witbier en andere Belgische bieren. Citrusvruchten hebben ver uiteenlopende rijpingsperiodes. Zo kan de vrucht van de Citrus sinensis 9 tot 10 maanden hangen voor hij volledig rijp is.

Verzorging:
Alle Citrus bomen en planten worden in Nederland voornamelijk als kamerplant gehouden omdat bijna alle soorten onze koude winters niet overleven. Echter kan de Citrus een groot gedeelte van het jaar gewoon buiten staan. De Citrus staan graag op een beschutte, zonnige standplaats. De Citrus kan na ijsheiligen naar buiten maar zet hem de eerste dagen niet in de felle zon, om verbrandig van het blad te voorkomen. Bij het watergeven geeft u de Citrus in één keer voldoende water. Pas zodra de kluit weer goed is opgedroogd geeft u de boom opnieuw water. Zo voorkomt u rot aan de wortels. Tijdens het groeiseizoen (april tot september) heeft de Citrus ontzettend veel energie nodig. Daardoor is extra bemesten erg belangrijk. Geef daarom elke week onze speciale Citrus en Olijfvoeding. Zo voorkomt u dat het blad licht van kleur wordt en de vruchten stoppen tijdens de groei. Snoei in het voorjaar voornamelijk de opgaande takken weg.

In de winter:
Zet de Citrus plant na de eerste nachtvorst binnen ter overwintering. Het beste is een koele (5 tot 10 graden, lichte ruimte zoals bijvoorbeeld een oranjerie of een schuur met grote vensters. Een lichte kamer in huis die niet verwarmd wordt en goed geventileerd is voldoet vaak ook prima. Matig het watergeven maar voorkom uitdroging.

Berichten over deze plant