MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Radijs 'Pink Beauty'

Een echte zomerradijs met een unieke, licht roze kleur. De middelgrote, ronde knolletjes zijn mild van smaak en knapperig. 

Radijsje groeien heel snel, binnen 6 tot 10 weken na het zaaien kun je al radijsjes oogsten. Ze nemen weinig plaats in; je kunt ze in een groepje in een pot zaaien maar ook in een lange bak, maar ook bij nog jonge planten in de pot erbij ( als bodembedekker bij grotere planten zodat de grond vochtig blijft, de radijs profiteert van de schaduw en is snel klaar en zit de andere plant niet in de weg of als bodembedekker voor net gezaaide langzame kiemers/groeiers om te zorgen vochtige grond)

Radijsje kunnen goed tegen kou; je kunt ze zaaien van half februari tot in september en zo elke keer verse radijsjes zaaien en oogsten en eten. Radijsjes hebben nog een voordeel; als je ze per ongeluk iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, dan kun je gewoon de grootste radijsjes voorzichtig oogsten en opeten en de rest groeit dan weer verder zodat er steeds meer ruimte komt en er steeds meer radijsjes kunnen groeien

Polycultuur

Radijsjes, slasoorten, dille, goudsbloem, bonen, voorgezaaide kolen.

Als eerste komen de radijsjes op (grond droogt minder snel uit, minder last van onkruid). Je kan dan ook al snel iets gaan oogsten. Als de radijsjes geoogst zijn dan wordt de sla langzamerhand oogstbaar. Naarmate je je 'een weg door de sla eet', kunnen de kolen op de leegvallende plekken gezet worden en ook bonen gezaaid worden. De goudsbloem staat er tussen om mieren weg te houden en levert bovendien eetbare bloemen. De dille staat er tussen om gunstige insecten te lokken, en is ook eetbaar. Naarmate het seizoen vordert zullen de bonen oogstbaar worden en langzamerhand ook de kolen .  Eventueel kan je helemaal aan het eind van het seizoen ook nog overwinterende tuinbonen zetten, zodat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft, ook in de winter.

Als richtlijn voor hoeveel je zou moeten zaaien wordt geadviseerd om op 5 m2 pakweg 2000 zaden te zaaien (in totaal). Ook kan je ongeveer 10 koolplanten kwijt op die 5 m2. 

Eigenschappen

Variëteit van
Radijs (algemeen) (Raphanus sativus subsp. sativus)
Hoogte
1 cm