Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Pluksla 'Catalogna'

'Catlogna' is een vroege, stevige pluksla met lang, donkergroen en diep ingesneden blad. De plant heeft een trechtervorm en na het afsnijden of plukken van de bladeren ontwikkelen zich weer nieuwe bladeren in het hart van de plant. Omdat de plant een open vorm heeft kunnen natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes de bladluizen beter te lijf gaan. De meeste sla heeft een korte groeiduur en het is dan ook belangrijk om de planten in een jong stadium te verspenen of te verplanten. Wanneer je elke week sla wilt eten moet er wel regelmatig opnieuw gezaaid of geplant worden.

TEELT
Zaaien onder glas kan vanaf eind februari, in de volle grond kan gezaaid worden vanaf half maart tot eind mei. Ruim zaaien of planten op 30 x 30 centimeter kan prima, de bladeren zijn in dat geval wat groter en steviger dan bij dichter zaaien. Regelmatig plukken is van belang voor de malsheid van de bladeren. Catalogna schiet niet snel door, als de planten uiteindelijk wel gaan schieten en wordt het tijd voor een nieuw zaaisel.

STANDPLAATS
Telen op een luchtige, voedzame grond, regelmatig water geven om de grond vochtig te houden. Sla is vooral lekker wanneer deze niet teveel bemest wordt. Bij wisselteelt kunnen de meeste bladgewassen geteeld worden op het stuk grond waar eerder koolgewassen stonden.

OOGST
Oogsten kan 2 tot 3 maanden na het zaaien. 

Eigenschappen

Hoogte
10 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Evergreen
Bladverliezend