Gele Sternbergia
Algemene omschrijving
Sternbergia lutea is het meest geteeld van de herfst bloeiende soorten en wordt de herfstnarcis genoemd. Ze is in 1601 gevonden in Europa en Azië. In Italië komt ze meestal voor op steenachtige gronden, in open gebieden.
Bloeit in september - november.
Naam en herkomst
Oorspronkelijk komt ze uit Noord-Afrika. Er zijn 8 erkende soorten die voorkomen van Spanje tot de Kaukasus, vaak op rotsachtige plaatsen. Ook in Israël groeien grote hoeveelheden. Ze is vernoemd naar graaf Kaspar Moritz von Sternberg, een Oostenrijkse botanist en schrijver (1761-1831). Bij Gerard (1597) was ze echter al bekend als Narcissus autumnalis major en Clusius maakte melding van dit gewas in 1601. Waarschijnlijk behoren ze tot de bloemen die in de Bijbel worden bedoeld met ‘de leliën des velds’. Ze komt vaak voor in de natuur, vlakbij tuinen of voormalige buitenplaatsen.
Hoewel ze een beetje op Crocus lijken, zijn ze nauwer verwant aan Narcissus. De meeste zijn geel en bloeien in de herfst, maar er zijn een paar lente bloeiende soorten waaronder een witte.
Kleuren en vormen
De bloemen lijken op die van de krokus, maar de herfstnarcis heeft 6 meeldraden en de krokus 3.
Ze bloeit in gele bekerachtige bloemen die meestal alleenstaand en zelden per 2 op 10 cm hoge stengels staan.
De bladeren, 15-25 cm lang, donkergroen en grasachtig verschijnen pas na de bloei of zelfs pas het volgende voorjaar.
Planten
Plant ze in het voorjaar, in de volle zon, in goed doorlatende zandige grond op een droge beschutte plek. Plant ze niet te laat zodat de bol nog tijd heeft sterke wortels te ontwikkelen. Dek de grond af met mulch. Hierdoor breken de regendruppels waardoor het water beter wordt opgenomen door de bodem. In de winter afdekken met bladeren en takken. Ze moeten enkele jaren staan voor ze goed bloeien. Ze kan ook in potten worden geplant. Zorg ook hier voor goede afwatering. Gebruik goede zandige potgrond. Zet de potten in de winter op een droge koele plaats binnen.
Verzorging
Ze heeft geen speciale zorg nodig, maar zorg ervoor dat ze niet te nat staat. Ze is ook niet volledig winterhard, dus afdekken in de winter is noodzakelijk.
Verwildering
Ze vermeerdert zich door zaad en broedbolletjes. Grote groepen in zomer opgraven, delen en direct weer planten.
Berichten over deze plant
Ellen L.Plus voegde een foto toe aan Gele Sternbergia (Sternbergia lutea). Zaterdag 2 Februari 2013 om 18:00