Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Valse Sagopalm

Cycas revoluta  • 

Foto: Valse Sagopalm

Foto: Valse Sagopalm
Foto: Valse Sagopalm
Foto: Valse Sagopalm

De Cycas komt uit de familie Cycadales.

De Cycas wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn sierlijke bladeren op een stoere en robuuste stam.

Herkomst: Zuid-Oost-Azië

Water geven

Cycassen verbruiken weinig water. De wortels zijn gevoelig voor te veel water. Het is daarom van belang dat de grond uitdroogt alvorens deze binnenplant opnieuw water krijgt. In de winter mag de grond gerust 2 weken droog staan. In de zomer is het raadzaam water te geven wanneer de grond droog aanvoelt.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. De grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kun je beter te weinig dan te veel water geven.

Sproeien

De Cycas sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert absoluut de gezondheid. Sproeien helpt ook het stof te verwijderen. Hiernaast wordt eventueel ongedierte verwijdert door het sproeien.

Licht en Warmte

Cycassen ontvangen het liefst gemiddeld licht. Een zonnige standplaats is ook mogelijk. Maar pas in het begin op met direct zonlicht, de Cycas wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Geleidelijk kan de Cycas dichterbij het raam komen te staan.

De plant vindt ongeveer 3-5 uur direct zonlicht per dag wenselijk. Plaats deze kamerplanten daarom 2-3 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk. Bij een gebrek aan licht zullen nieuwe bladeren buiten proportie lang worden (zie afbeelding hiernaast). Het is raadzaam deze te snoeien en de kamerplant dichterbij het raam te plaatsen.

In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Pas echter op met de overgang naar direct zonlicht. Vermijdt de middag zon, deze is schadelijk voor de plant. Indien de plant in de volle zon staat raden wij aan hem niet meer te sproeien, het water kan namelijk fungeren als een vergrootglas waardoor het blad kan verbranden.

Minimale temperatuur

Overdag:5 ℃

'S nachts:1 ℃

Verpotten

Verpot de Cycas in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 3 jaar.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Het is wel raadzaam 10% hydrokorrels door de grond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond beter draineert.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creeërt een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 300 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend