MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van begin Juni tot eind Juli    · elk 1/2 jaar

Snoeien Jasmijn

 

Philadelphus

Snoeien in juni - juli
Als u vindt dat uw Jasmijn wat te breed of the hoog is geworden, kunt u in juni of juli (direct na de bloei), de te breed of te hoog uitgegroeide takken terugsnoeien. Dit wordt modelleren genoemd.

Jasmijn verjongen
Als een struik echt te groot of te oud is geworden en verjongd zou moeten worden, dan behoort een verjongingssnoei tot de mogelijkheden. Ook dit kunt u het beste in de maanden juni en juli doen.

Bij een verjongingssnoei snoeit u in 3 tot 5 jaar de oude Jasmijn helemaal. Dit is wel een planmatig gebeuren. Wij raden u daarom ook aan om van te voren te bepalen, welke takken in welk jaar gesnoeid gaan worden. Het is verder ook belangrijk om niet aan de buitenkant van de struik te beginnen met snoeien, maar in het hart van de Jasmijn. Knip hierbij gelijkmatig over de hele struik takken weg tot zo'n 30-40 cm hoogte. Bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten "kijkt".

Als u de Jasmijn in 3 jaar verjongt, kunt u in het eerste jaar 1/3 van de takken snoeien. In het tweede jaar snoeit u dan de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar snoeit u de resterende takken. Snoei in principe ook in het tweede jaar van binnenuit. Pas in het laatste jaar zijn ook alle buitenste takken aan de beurt. Na 3 jaar heeft u dan de hele struik gesnoeid!

In onze shop