MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Hondsdraf

Hondsdraf
Hondsdraf
Foto: Hondsdraf

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een soort uit de familie van de lipbloemigen (Labiatae). De bloemen zijn blauwpaars, zelden wit of roze en worden 1 - 2 cm. Op licht beschaduwde plaatsen, tussen hakhout en op vochtige, ruige grasbermen is hondsdraf algemeen voorkomend. Hondsdraf groeit op vrijwel alle grondsoorten. Het kruid wortelt oppervlakkig en is daardoor makkelijk weg te schoffelen, voor wie het in de weg staat. Typerend voor hondsdraf is de spreidende groeiwijze. De bladeren proberen het schaarse licht op te vangen. 

Weer zo'n kruidje waarover de meningen duidelijk verschillen en waarvan de kruidengeneeskundige toepassingen legio zijn.  Voor meer info, zie de toegevoegde links. 

Eén zeer handige tip wil ik jullie alleszins meegeven : heb je je geprikt aan netels of heeft een daas of mug je te pakken gekregen, wrijf de pijnlijke plek met gekneusde Hondsdrafblaadjes en je zal zien dat het prikkend/jeukend gevoel verdwijnt !  Heel erg handig dus om in de tuin te hebben ! Overigens werkt dit met alle donkergroene kruiden (dus ook geplette brandnetel!).  Het zou met name het chlorofyl in de bladeren zijn dat bij deze werking een rol speelt.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend