MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Krulhazelaar 'Contorta' Krulhazelaar 'Contorta' +

Groeit in 1986 tuinen

Latijnse naam
Corylus avellana 'Contorta'
Andere benamingen
Kronkelhazelaar , Kurketrekkerhazelaar
Hoogte
200 - 600 cm
Winterhard
Ja
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving :
Takken en stengels van deze struik zijn gedraaid: van onderen af tot boven aan toe. Tussen twee bladeren in draait het hout zelfs in tegenovergestelde richting ten opzichte van de twee bladeren daarvoor aan de stengel. Zelfs het blad kronkelt en bobbelt in diverse richtingen. Het enige dat 'moeder natuur' ongemoeid heeft gelaten, zijn de neerhangende katjes als de struik in bloei staat.
In het najaar verkleurt het blad geel, in de winter is de struik kaal. Met of zonder blad aan de struik zijn de kronkelende takken steeds goed te zien. Met een gerust hart kunnen takjes als decoratie voor op vaas er vanaf worden gesnoeid . Decoratieve takken
Tot 3 m hoog Trage groeier
Katjes in maart/april en in sept eetbare hazelnoten.
De oorsprong van de krulhazelaar is te vinden in een tuin in Engeland, waar rond 1900 een mutatie ontstond in een tak van een gewone hazelaar.  Ook het blad van de krulhazelaar is wat 'kronkelig', en ziet er daardoor minder fris uit dan dat van de soort.  De krulhazelaar kan vruchten dragen, maar minder dan de gewone vorm.  Uit de nootjes komt meestal een doodgewone, rechte hazelaar.   Slechts uitzonderlijk ontstaat uit een gekiemd nootje opnieuw een krulhazelaar.

Plantvoorschriften :
elke grondsoort - droogtebestendig - doet het goed bij hete zomers en koude winters.

Verzorging :
Snoeien is niet nodig, tenzij zich lange rechte scheuten vanaf de wortels vormen. Scheur (niet knippen) die zo snel mogelijk af. Snoeien wordt overigens goed verdragen.
Een nadeel van de kronkelhazelaar is dat vanaf de wortels veel wilde scheuten (opslag) omhoog groeien. Ook die moeten zo snel mogelijk worden afgescheurd.

Berichten over deze plant