MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Bergamotplant 'Blaustrumpf'

Foto: Bergamotplant 'Blaustrumpf' Bergamotplant 'Blaustrumpf'

Groeit in 32 tuinen

Latijnse naam
Monarda didyma 'Blaustrumpf'
Variëteit van
Bergamotplant (algemeen) (Monarda)
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Monarda 'Blaustrumpf' is door kenners ingedeeld in de groep paarsbloeiende Monarda's waaronder ook Monarda 'Mohawk' en Monarda 'Präirienacht behoort. Toch is de kleur niet overtuigend paars.

De hoogte van deze bergamotplant bedraagt tussen de 80 en 100 cm en de bloei valt in de periode juli-augustus.

Monarda 'Blaustrumpf' behoort niet tot de aanbevolen groep Monarda's en is meeldauwgevoeliger dan de bergamotplanten in de aanbevolen groep. Het is daarom aan te raden om deze Monarda niet langs de rand van de border te planten maar achter een groep andere planten.

Monarda is een decoratieve en rijk bloeiende plant. Het is echt een geslacht uit de familie van de lipbloemigen (Labiatae) en te herkennen aan een vierkante stengel.

De bladeren voelen fluweelzacht aan, zijn gezaagd en zitten tegenoverstaand aan de stengel. Van nature is de bergamotplant inheems in Noord-Amerika. Alle Monarda's hebben een matig vochtige, rijk humeuze grond nodig voor een welige groei. Plant Monarda in de volle zon of in halfschaduw. Het is een sterk geurende, vaste plant, die bijen en andere bestuivende insecten naar de tuin lokt.

Als de plant door meeldauw is aangetast, komt een wit poederige waas over bloem en blad. In zo'n geval is het beter om de plant(en) in de schaduw of halfschaduw op een vochtige(re) plaats te zetten.
In het voorjaar kunnen slakken een last zijn, omdat die gek zijn op het malse, jonge groen.

Het is een aromatische kruidachtige plant. Het kneuzen van de bladeren brengt een geur teweeg die veel weg heeft van een pas geopend pakje Earl Gray-thee. Uit het blad wordt olie geperst dat gebruikt wordt in de aromatherapie.

Berichten over deze plant