MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wilde judaspenning

Lunaria rediviva  • 

Foto: Wilde judaspenning

Foto: Wilde judaspenning
Foto: Wilde judaspenning
Foto: Wilde judaspenning

vaste judaspenning met witte bloemen

bloeitijd: april-juni, zonnige tot lichtbeschaduwde plaats;

hoogte: 50 cm- 1 m.
De vaste judaspenning of wilde judaspenning is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De tuinjudasplant is een tweejarige plant. Ze lijken erg op elkaar. Het grootste verschil wordt pas duidelijk na de bloei wanneer de zaaddoosjes zichtbaar zijn. De wilde judaspenning heeft langwerpige zaaddozen en de tuin judaspenning heeft ronde zaaddozen.
De zaaddozen zijn in het begin grasgroen en kleuren langzaam naar een grijs- tot zilverachtige kleur. Het verklaart de Duitse naam voor judaspenning namelijk: Silberblätter. De zaaddozen in het vroege najaar, lijken op geldstukken, en verklaren de ene helft van de naam voor judaspenning. De andere helft van de naam komt van de legende dat Judas Iskariot, toen hij Jezus verraadde, de dertig zilverlingen die hij daarvoor als beloning had gekregen, weggooide. Op de plek van de zilverlingen groeide vervolgens de judaspenning. De Latijnse naam Lunaria betekent maanvormig. Luna (maan) en arius (vormend). De Latijnse naam van de tuinjudasplant Annua betekent: eenjarig. De tuinjudasplant is tweejarig en bloeit pas in het tweede jaar. De beide soorten judaspenning komen in het wild voor in heel Europa, in vochtige bossen en op leemhoudende gronden.
De elk jaar terugkomende wilde judaspenning, heeft een kruipende wortelstok met ondergrondse uitlopers. Uit de rozetvormige plant komen in het voorjaar rechtopstaande, behaarde stengels. De gesteelde (het bovenste bladeren van de tuinjudaspenning zijn bijna zittend) stengelbladeren zijn hartvormig, getand en toegespitst. De wilde judaspenning kan een temperatuur hebben tot –20 graden in de winter. (Bron InfoNu)

Eigenschappen

Hoogte
30 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend