MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rucola Rucola +

Groeit in 8943 tuinen

Latijnse naam
Eruca sativa
Andere benamingen
mosterdkruid
Hoogte
10 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Planten tags

Algemene omschrijving

Rucola of mosterdkruid is een Italiaanse bladgroente met een pittige smaak, geschikt voor salades. Rucola heeft een pikante, nootachtige smaak.
Rucola is een eenjarig of overwinterend kruid, inheems in het Mediterraans gebied. Het is een sterk ruikende plant met een behaarde stengel. Het blad is sterk ingesneden en getand. Het is te gebruiken in een gemengde sla of gestoofd.

1. Teeltwijzen
Je kan zaaien in het voorjaar, in de zomer en in de herfst. Je kan enkele planten in bloei laten komen. Zo zaaien ze zichzelf uit en heb je volgend jaar al vroeg in het voorjaar rucola. Bloei van april tot juli. Groeit op alle grondsoorten op een zonnige plaats. Het is snelgroeiend – in de zomer kan je oogsten na 3 weken ( als bodembedekker bij grotere planten zodat de grond vochtig blijft, de rucola profiteert van de schaduw en is snel klaar en zit de andere plant niet in de weg ) – en ook als wintergroente mogelijk, maar dan groeit de plant trager. Oogst als het blad 8 tot 10 cm hoog is. Rucola geeft mooie gele bloemen en staat goed in de siertuin.

2. Rassen
Gecultiveerde rucola;
Wilde rucola (selvatica) kleiner dan de gewone rucola, fijner van smaak

Uit: Handboek Ecologisch Tuinieren, Velt

3. Zaden oogsten
Hang de uitgebloeide stengels met volgroeide, (licht) uitgedroogde peulen omgekeerd boven een emmer en wacht enkele weken.  De zaden springen vanzelf uit de zaaddozen in de emmer wanneer ze rijp zijn!

Berichten over deze plant