Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Wolmispel

Eriobotrya japonica  • 

Foto: Japanse Wolmispel

Foto: Japanse Wolmispel
Foto: Japanse Wolmispel
Foto: Japanse Wolmispel

De Loquat is een bekende vrucht uit de rozenfamilie. Het is een groenblijvende, 5-10 m hoge boom met een ronde kroon en een korte stam. Jonge takken zijn wollig behaard.
De afwisselend geplaatste bladeren groeien vooral in de scheuttoppen dicht opeen. Ze zijn lancetvormig, toegespitst, aan de bovenkant glanzend donkergroen, aan de onderkant dof lichtgroen en tot 35 x 13 cm groot. Jonge bladeren zijn dicht en wollig behaard en oudere bladeren zijn open behaard.
De 1-2 cm brede, witte bloemen hebben vijf kroonbladeren en staan met dertig tot honderdvijftig stuks in roodbruin behaarde pluimen aan de scheuttoppen.
Oranje vrucht. Onder de oranje schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees, wat enigszins doet denken aan abrikoos. De vruchten kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt tot fruitsalades, vruchtensappen, compote, consumptie-ijs en jam. Ook worden de vruchten onder andere in China en Taiwan ingeblikt.
De loquat kan ook in het Nederlandse en Belgische gematigd zeeklimaat overleven, de plant zal echter zelden in bloei komen. De vrucht wordt hier op de markt aangeboden, maar vaak onder de foutieve benaming mispel, wat de vrucht is van Mespilus germanicus, een verwante soort.
De plant komt van nature voor in het zuidoosten van China en in Japan waar hij al meer dan 1000 jaar als fruitboom wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt de loquat wereldwijd in mediterrane gebieden, de subtropen en tropisch gebergte gekweekt.
Winterhardheid -8/-10°C.

Standplaats Eriobotrya japonica

De boom staat graag op een warme en beschutte plek in de tuin. Hij kan zowel in de volle grond als in een kuip gehouden worden. Zet hem in de zon of in lichte schaduw op een licht vochtige plek, in waterdoorlatende grond.

  • Laat de grond niet totaal uitdrogen, geef eventueel water om dit te voorkomen. Vanaf september mag de plant niet meer vochtig staan, omdat de kans op bevriezing in de winter daarmee toeneemt.

Bloei, vruchten en blad : Eriobotrya japonica kan in april en mei bloeien met veel geurende kleine witte bloemen. De kans dat dit in ons lang gebeurt, is echter niet heel groot, hij moet dan wel erg warm staan.
Na de bloei kunnen er oranje eetbare vruchten aan de boom komen, die aan de boom tot rijpen moeten komen. Narijpen na plukken gebeurt niet.Het blad is erg mooi om te zien. Het is glanzend en leerachtig en is donkergroen van kleur aan de bovenkant en behaard en viltig en dof grijs aan de onderkant. De nerven zijn goed zichtbaar. Het blad is langwerpig van vorm. Eriobotrya japonica is een groenblijvende plant.

Verzorging Eriobotrya japonica

Snoei is niet noodzakelijk, maar kan wel plaatsvinden. Snoei in het voorjaar kruisende delen en dode takken weg.
Vorstbescherming is in ons klimaat eigenlijk altijd noodzakelijk. Bescherm de boom door hem in te pakken bijvoorbeeld met noppenfolie of vlies. Staat de boom in een kuip, zet hem dan binnen (in de kas) op een vorstvrije plek.
Water geven kan nodig zijn als het in het voorjaar of in de zomer langdurig droog is.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend