MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hondsdraf 'Variegata'

Groeit in 100 tuinen

Latijnse naam
Glechoma hederacea 'Variegata'
Andere benamingen
Bonte Hondsdraf
Hoogte
0 - 1000 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

De hondsdraf Glechoma hederacea ‘Variegata’ is in alle delen aan de soort gelijk, maar heeft witbont blad dat in de schaduw aardig oplicht. Hij woekert wat minder dan de soort en blijft ook wat lager. 
Glechoma of hondsdraf is een in Noord-Europa en Noord-Azië inheems geslacht van lage vaste planten. De meeste kruipen en hebben blauwachtige lipbloemen. Er zijn slechts twaalf soorten bekend.

De naam hondsdraf is een verbastering van het oude ‘gundreba’ of ‘Wundrebe’ en slaat op de wondhelende eigenschappen van het sap van deze plant.
Het inheemse hondsdraf of Glechoma hederacea is een vrij algemene plant die behalve de bovengenoemde namen ook ieve, ijve (het Duitse Efeu) oftewel klimop heeft geheten. De plant is zelfs heel lang bij het geslacht van Hedera (klimop) ingedeeld geweest. Hij kruipt en kan met zijn vierkante stengels aardig woekeren.

Maar de blauwe lipbloemen in opstaande kransen zijn erg aardig. Vandaar de toepassing als bodembedekker op plekken waar hij min of meer zijn gang mag gaan. Hij wordt 15-30 cm hoog en bloeit van maart tot september.

Hondsdraf groeit graag in humusrijke, voldoende vochtige grond op een licht beschaduwde tot zelfs wat donkerdere plek. Het zijn dus echte schaduwplanten. Ze hebben maar weinig voeding nodig. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar is genoeg. Knip te ver doorgroeiende uitlopers af.

Berichten over deze plant