MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Skimmia (algemeen)

Groeit in 14358 tuinen

Latijnse naam
Skimmia japonica
Hoogte
60 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Skimmia is een uit vier soorten bestaand geslacht van langzaam groeiende heesters en kleine bomen. Alle vier de soorten komen uit Azië. De vier soorten zijn:

  • Skimmia anquetilia
  • Skimmia arborescens
  • Skimmia japonica
  • Skimmia laureola

In Nederland en België zien we vooral cultivars van Skimmia japonica en de Skimmia japonica Reevesiana.

Etymologie Skimmia japonica: De botanische naam Skimmia is de verlatijnste vorm van de Japanse naam voor Skimmia Japonica: Miyami-Shikimi. De soorttoevoeging japonica geeft aan dat de plant uit Japan komt. De Nederlandse naam Skimmia is gelijk aan de geslachtsnaam.

Beschrijving Skimmia: Skimmia Japonica is een compact groeiende, sterk vertakte struik die doorgaans niet hoger wordt dan één meter. De dikke, leerachtige bladeren zijn lancetvormig. Als je de bladeren kneust merk je dat ze geuren. In het najaar ontwikkelen de roze bloemknoppen. Skimmia bloeit vrij lang, van maart tot mei met schermen vol witte bloempjes. De geur van de bloemen lijkt sterk op die van het lelietje-van-dalen.

Na de bloei komen eventueel de rode bessen. De Skimmia is een tweeslachtige plant: dat wil zeggen dat er mannelijke planten en vrouwelijke planten van zijn. Alleen de vrouwelijke planten krijgen bessen, en dat nog uitsluitend als er mannelijke planten in de buurt staan. Een uitzondering hierop vormt de ondersoort Skimmia japonica reevesiana die tweeslachtig is.

Is het Skimmia giftig? De rode bessen van de Skimmia zijn giftig maar niet heel erg. Alleen bij consumptie van grote hoeveelheden kunnen er problemen optreden. Ze zijn overigens niet bedoeld om te eten.

Toepassing Skimmia in de tuin: Skimmia is erg op hun plaats in een tuin met andere zure grond minnende planten zoals de Rododendron, heideplanten en de Camelia. In een tuin met lage planten kan de Skimmia als solitair worden aangeplant maar ze zijn ook mooi als randbeplanting langs een pad. Skimmia is ook een elegante plant voor een pot. In een pot kun je ze mooi combineren met een kleinbladerige klimop die over de rand naar beneden groeit, zoals Hedera Helix 'Kolibri'. Pas op met het planten van Skimmia in de voortuin, want rond de kerst worden soms hele planten ’s-nachts afgeknipt om te worden verwerkt in kerststukjes.

Van Skimmia zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Skimmia japonica 'Fragrant Cloud', compacte vorm, heerlijk geurend
  • Skimmia japonica 'Kew Green', lichtgroene knoppen
  • Skimmia japonica 'Magic Marlot', blad met een wit randje, wit/roze bloemknoppen
  • Skimmia japonica 'Rubella', karmozijnrode bloemen
  • Skimmia japonica ‘Thereza’, lichtgroene knoppen
  • Skimmia japonica 'Temptation', heel mooie helderode bessen

Standplaats, planten en verplanten Skimmia: Skimmia is van nature een plant uit de bossen in Azië. Geef Skimmia’s daarom bij voorkeur een plaats in de halfschaduw. Een ochtend- of avondzonnetje kan geen kwaad maar de volle zon dient vermeden te worden, omdat het vaak leidt tot verbrande bladeren. De grond dient absoluut zuur te zijn, maar niet onder de 6.0 pH. Je kunt Rododendron grond gebruiken of turf om zo het plantgat voor te bereiden. Mulch de grond jaarlijks met cacaodoppen of boomschors om de zuurgraad op peil te houden. Verder dient de grond goed gedraineerd te zijn. Verplanten van een Skimmia is geen probleem mits de kluit groot genoeg is om niet alle wortels te beschadigen. Zorg dat de nieuwe plek weer voldoende zure grond bevat.

Vermeerderen Skimmia: Skimmia is vrij gemakkelijk te zaaien. Peuter de zaadjes uit de bessen en zaai ze op kamertemperatuur. Het duurt drie tot vier weken eer ze ontkiemen. Het stekken van de Skimmia is vooral een kwestie van geduld. Gebruik stekken van ongeveer tien centimeter, die niet geheel verhout zijn. Augustus, september is de beste tijd. Zelfs met gebruik van een wortelhormoon (stekpoeder) kan het één tot anderhalf jaar duren eer de stekken wortelen. Ook bij marcotteren duurt het zo lang eer ze wortelen.

Snoeien Skimmia: Skimmia groeit vrij langzaam en wordt niet erg hoog. Doorgaans is snoeien dan ook niet nodig. Mocht je Skimmia toch willen snoeien, bijvoorbeeld voor een mooie bolvorm te behouden, doe dit dan bij voorkeur in het voorjaar, direct nadat de plant is uitgebloeid.

Overwinteren  Skimmia: Deze plant is volstrekt winterhard. Hoewel sommige websites aangeven dat ze maximaal -10 graden Celsius aankunnen, kunnen echt wel wat meer hebben. In mijn eigen tuin hebben ze een temperatuur van minus 20 Celsius zonder problemen overleefd. Op zijn hoogst is er wat vorstschade in de groeipunten.

Berichten over deze plant

  • Marc R.Marc R.
    In mijn tuin heb ik wel wat Skimmia geplant. In sommige borders groeit de ene helft prima, de ander helft blijft een mager beestje. Welke ondergrond moet skimmia eigenlijk hebben? zuur? turf toevoegen? of net niet, dan kalk toevoegen? hoe komt het dat in dezelfde border de ene plant goed gedijt … Lees verder »
    Vrijdag 22 Januari 2021 om 10:21
    •  2 reacties
    • Bennie L. Bennie L. Geen kalk, maar planten in een mengsel van tuinturf en gewone grond. Omstandigheden verschillen, grondsoort en de juiste voedingswaarde voor de plant. Maar ook te droog of juist iets te nat
      Vrijdag 22 Januari 2021 om 13:33
    • Marc R. Marc R. dankjewel
      Vrijdag 22 Januari 2021 om 17:23
  • Regina V.Regina V. voegde een video toe aan Skimmia (algemeen) (Skimmia japonica). Zaterdag 24 Maart 2018 om 17:25
  • Palanthe M.Palanthe M.
    Wij hebben onlangs een huis gekocht met een enorme tuin (echt heel leuk) nu begint het grote puzzelwerk van het uitzoeken van de planten. Ik denk dat onderstaande foto een Skimmia is (bloemen in voorjaar, besjes nu) echter hij is enorm groot en omdat wij dit gedeelte van de tuin flink willen … Lees verder »
    Woensdag 20 Juli 2016 om 11:17
    •  2 reacties
    • Jeannette v. Jeannette v. Ja, dat zijn Skimmia's. Niet 1 maar wel drie struiken zo te zien ;-) Meestal geeft stekken sneller resultaat, maar je kunt ze zeker ook zaaien. Wil je ze verplaatsen, dan doe je dat in oktober of je … Lees verder »
      Woensdag 20 Juli 2016 om 17:27
    • Hetty H. Hetty H. vorige week ! heb ik de te grote skimmia er uit gehaald om te verplaatsen, bleek hij /zij 3 aparte wortelbosjes te hebben , staan nu naast elkaar tegen me te lachen !
      Zaterdag 23 Mei 2020 om 23:23
  • Vera S.Vera S. voegde een foto toe aan Skimmia (algemeen) (Skimmia japonica).
    Foto: Skimmia (algemeen)
    Dinsdag 30 December 2014 om 22:08
  • Sandra v.Sandra v. voegde een foto toe aan Skimmia (algemeen) (Skimmia japonica).
    Foto: Skimmia (algemeen)
    Zondag 23 November 2014 om 10:42
  • Jan B.Jan B.
    In tuincentra zie ik dikwijls Skimmia staan met grote bloemen. Mijn planten hebben ook wel bloemen maar veel kleiner. Wat kan ik daar aan doen?
    Woensdag 15 Januari 2014 om 11:15
  • Willem S.Willem S.
    Wanneer kan je best een skimmia in vorm snoeien? In de kalender staat mid-mei tot begin juli, maar onder verzorging staat best begin maart.
    Zondag 13 Mei 2012 om 18:51
    •  1 reactie
    • Kiki B. Kiki B. Eigenlijk let het niet zo nauw, mits je maar voldoende blad aan de struik laat zitten. Telers snoeien ze met kerst omdat ze de bloemen willen oogsten, zelf snoei ik ze in het voorjaar (april, maart … Lees verder »
      Zondag 13 Mei 2012 om 21:14