MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bosrank 'Elizabeth'

Foto: Bosrank 'Elizabeth'
Foto: Bosrank 'Elizabeth'
Foto: Bosrank 'Elizabeth'

Omschrijving:
Winterhard. Bloei: april / mei.
Hoogte tot 7/8 m m br 2,4 m kleinbloemig
klimplant - snelgroeiend / zelfhechtend.
Is vooral geschikt voor de verwilderde tuin. Ze doen het op elke tuingrond en vooral uitstekend aan de noordkant. Bloeit rijkelijk en groeit gemakkelijk. Kan snel grote gevels, rekken en pergola's overgroeien.
Ze hechten zich vast met windende bladstelen.

Plantvoorschriften:
Zonnige standplaats.
Vooraleer je de clematis aanplant laat je de kluit eerst voldoende water opslorpen. Maak een plantgat dat groot genoeg is en maak de aarde goed los. Strooi wat mest of gedroogd koeienkorrels in het plantgat en giet vol met water.
Maak van de grootbloemige clematissen de wortels een beetje los en laat van de andere soorten met fijne worteltjes de kluit heel.
Plaats de kluit van de plant zeker 15 cm onder de grond. Maak het plantgat toe (laat een kuiltje om gemakkelijk water te geven) met goede grond en leg daarna een mulchlaag rond de plant. De voet van de clematis moet in de schaduw staan. Maak daarna de ranken voorzichtig los en bevestig ze aan het door jou gekozen klimmateriaal of gastheer. Zorg ervoor de ranken niet te kneuzen, zo wordt de plant vatbaarder voor schimmels en andere ziekten. De beste planttijd is het voorjaar of najaar, indien u verschillende soorten samen plant, let er op dat ze samen bloeien, dat vergemakkelijkt het snoeien.

Verzorging:
Planten leiden - zelfhechtend
Snoeien om de groei te controleren en voor levendiger bloei - clematis bloeit op hout van vorig jaar, dus snoeien na de bloei.
Normaal heeft de clematis weinig snoei nodig, maar als de struik te zwaar of te breed geworden is kan men deze ook zwaar terugsnoeien.
Geef in droge zomers ruim water en in het groeizeizoen vloeibare mest.
Stop met bemesten als de plant gaat bloeien. In vochtige zomers kunt u een middel spuiten tegen meeldauw.

Ziekten:
bladluis-meeldauw-luis-stamrot-verwelkingsziekten 
steeds bedachtzaam zijn voor ziekten - regelmatige kontrole.

Eigenschappen

Variëteit van
Bosrank (Clematis tangutica)
Hoogte
200 - 800 cm
Kleur