MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Pluimspirea Pluimspirea Pluimspirea

Groeit in 256 tuinen

Latijnse naam
Astilbe x arendsii
Andere benamingen
Prachtspirea
Hoogte
10 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Eigenschappen : Een waardevolle plant met mooi gevederd blad en pluimvormige bloeiwijze.
Astilbe is gevoelig voor late nachtvorst. Jonge scheuten kunnen invriezen, maar de bloei wordt daardoor niet beïnvloed. Astilbe is volkomen winterhard.

Vermeerderen : Astilbe kan in het voorjaar vlak voor het uitlopen worden gescheurd. Scheuren om de vijf jaar is nodig, omdat anders de bloei en groeikracht terug gaat lopen.
De plant kan in kleine delen worden gescheurd. Herplant op een onderlinge afstand van gemiddeld vijfenveertig tot vijftig centimeter.

Standplaats: Houdt absoluut van humusrijke vochtige aarde die nooit mag uitdrogen, maar beslist geen natte voeten in de winter.
De grond mag zuur zijn maar niet te zwaar, ze groeien niet goed op kalkrijke of zware kleigrond.

Kenmerken: De sierlijke bladeren zijn samengesteld, doorgaans dubbel 3-tallig, met eironde-langwerpige, enkel of dubbel gezaagde blaadjes, meestal groen, soms bruinrood getint (bij het uitlopen en bij roodbloeiende hybriden zelfs 's zomers).

Bloemen : Bloemen zeer klein, 4- of 5- tallig, met honderden verenigd in opvallende pluimen; de hybriden verschillenonderling in de vorm van de pluimen (kort en gedrongen of lang en slank, smal of breed, rechtopstaand of met sierlijk overhangende zijtakken), bloemkleur (wit, roze, rood, purper of karmijnrood) en bloeitijdstip (vroeg: juli; middelvroeg: juli-augustus; laat: augustus-september).

Planten : Alle Astilbes verlangen een plaats in de halfschaduw, een vochthoudende en humusrijke grond, die nooit mag uitdrogen. In de winter mag er geen water rondom de plant(en) blijven staan. Astilbe is een vaste plant voor met name een koel klimaat
Dankbaar voor een jaarlijkse gift oude stalmest (geen verse!), compost of bladaarde in de lente. Bij droogte moet u water geven (droge zomers kunnen funest zijn).

Gebruik : Astilbe is bijzonder mooi in grote groepen onder licht geboomte of langsheen vijvers; zeer goede overgangsplant van de vijver naar de overige beplanting. Onderdrukt tevens goed onkruid. Uitstekend te combineren met Hosta, varens, Hemerocallis, Trollius, Etageprimula's, Rodgersia, Ligularia, Iris sibirica, Iris kaempferi en vochtminnende siergrassen.

Soorten :

--'Brautschleier' H80cm, bloei 6/8, wit
--'Bressingham Beauty' 100cm, 7/8, roze
--'Cattleya' 80cm, 7/8, lilaroze
--'Diamant' 80cm, 7/8, wit
--'Fanal' 60cm, 7/8, rood
--'Lollipop' 60cm, 6/7, roze
--'Rock and roll' 60cm, 7/9, wit

Weetjes :
Geef in de lente oud stalmest, compost of bladaarde, daar kikkeren ze van op.
Liefst van al in lichte schaduw, want teveel zon vermindert de bloeitijd.
Late nachtvorst kan schade toebrengen, maar herstellen zich wel.
Ze staan graag aan de rand van de vijver, waar de luchtvochtigheid hoog is.
Blijven in de winter decoratief en zijn vooral mooi in grote groep van min 7 planten.

Arendsii is een kruising van davidii, japonica, astilboides en thunbergii. De Duitser Georg Arends (1863 - 1952) kweekte talloze Arendsii-hybriden (Astilbe x arendsii).

De uitgebloeide pluimen niet wegnemen; deze vormen een zeer decoratief winterbeeld in de tuin. Als snijbloem is astilbe niet lang houdbaar, anderzijds wel geschikt voor droogboeketten.

Van deze vaste plant sterven de bovengrondse delen tijdens de herfstperiode af. Ze gaan dus kaal de winter in en behoeven normaal geen snoei. Meestal laat je de afgestorven plantendelen tot het voorjaar op zijn plaats.
Ze vormen een natuurlijk winterbescherming en het is nog mooi ook (dauwdruppels, rijm).

  • Bijzonderheden : brede tros
  • Grondsoort : alle, humeus, veen, kalkarm
  • Vochtbehoefte : normaal, vochtig
  • Licht : zon, half schaduw
  • Gebruik : groepen/vakken, borders, snijbloem, waterkant
  • Hoogte : 0.60-0.90 m
  • Bloeikleur/vorm : rood-roze- wit, pluim
  • Bloeitijd : juli, augustus
  • Blad : groen

Berichten over deze plant