MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Daglelie 'Sammy Russell'

Groeit in 540 tuinen

Latijnse naam
Hemerocallis 'Sammy Russell'
Hoogte
1 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Deze 70 cm hoge soort 'Sammy Russel' bloeit levendig rood van juni tot en met augustus. Na de bloei blijven er mooie zaaddozen over.

  • Hoogte 70
  • Kleur rood
  • Bloeiperiode juni - augustus

De daglelie (Hemerocallis) komt in Oost-Azië en dan voornamelijk in China van nature voor. De botanische soorten willen nog wel eens aangenaam geuren, bij hybriden zal je goed moeten snuiven om iets te ruiken. Helaas.
Zoals de benaming al aangeeft, bloeien de bloemen slechts één dag. Gelukkig produceert de plant met regelmaat nieuwe bloemen. De meeste variëteiten bloeien in mei tot en met augustus/september. De bloeitijd is echter wel afhankelijk van de variëteit.
De hoofdkleuren van een daglelie zijn oranje, geel en bruin en alles wat daartussen maar denkbaar is. Hemerocallis is een plant, die je tussen andere vaste planten kunt invoegen, maar die ook heel geschikt om er een flinke solitaire toef in bijvoorbeeld het gazon mee te maken. Voor verwildering in bosland of onder struiken is Hemerocallis uitermate geschikt. Hybriden zijn in ons land meestal niet groenblijvend. In de winter sterft het loof af en moet worden afgesneden.
Hemerocallis bloeit met lange stengels boven het loof. Het loof wordt dertig tot veertig centimeter hoog. De stengels met bloemen worden tot één meter hoog. Hemerocallis heeft klokvormige bloemen aan lange stengels. Aan de stengels zitten verscheidene bloemen, zodat per stengel drie tot vijf ééndaagse bloemen verschijnen. De uitgebloeide bloemstengels hoeven niet te worden afgeknipt. De bloemgrootte varieert van tien tot vijftien centimeter, enkele miniaturen daargelaten. Bloemen zijn enkel of dubbel.

Hemerocallis behoort tot het grote geslacht van de Liliaceae. In zon, halfschaduw of schaduw geplant, doet een daglelie het altijd wel. Plant ze in een voedzame, humusrijke grond. Op kleiachtige grond, mits niet te droog, doet deze lelieachtige het ook uitstekend. Hybriden van de daglelie zijn gekweekt op grootte en textuur van de bloem, de verzadigde tint van de bloem en of het contrasterende oog in het hart van de bloem. Steeds vaker verschijnen er variëteiten geselecteerd op miniatuurvormen van de bloem. Voor ieders smaak is er wel een daglelie te koop of specifiek geschikt.
 
Hemerocallis bloeit met lange stengels boven het loof uit dat zo’n dertig tot veertig centimeter hoog is en de bloemen tot 1.00 m. Aan de stengels zitten drie tot vijf ééndaagse bloemen.
De bloemgrootte varieert van 10 tot 15 centimeter, enkele miniaturen daargelaten. Bloemen zijn enkel of dubbel. De bloeitijd is echter wel afhankelijk van de variëteit. De hoofdkleuren zijn oranje, geel en bruin en alles wat daartussen maar denkbaar is.

Berichten over deze plant